DEBATT

Berit Ås 90 år:

Hersketeknikkenes mor fyller 90 år

Berit Ås feirer sitt eget 90-årsjubileum med å legge ut på foredragsturné. Kunnskap om de klassiske hersketeknikkene er fortsatt like viktig.

HERSKETEKNIKKENES MOR: Professor og SV-politiker Berit Ås identifiserte og populariserte på slutten av 70-tallet de fem hersketeknikkene usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse og påføring av skyld og skam. Her blir hun intervjuet i 1972, da hun var varaordfører for Arbeiderpartiet i Asker.
 Foto: Ivar Aaserud Aktuell / NTB scanpix
HERSKETEKNIKKENES MOR: Professor og SV-politiker Berit Ås identifiserte og populariserte på slutten av 70-tallet de fem hersketeknikkene usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse og påføring av skyld og skam. Her blir hun intervjuet i 1972, da hun var varaordfører for Arbeiderpartiet i Asker. Foto: Ivar Aaserud Aktuell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Å identifisere hersketeknikkene, deres opphav og intensjon er en del av kvinnenes frigjøringskamp», skriver Berit Ås i innledningen til kapitlet om de fem hersketeknikkene i «Kvinner i alle land. Håndbok i frigjøring».

Gjennom sitt utrettelige arbeid har hun synliggjort de diskriminerende teknikkene og gitt dem navn slik at de kan gjenkjennes når de opptrer. Berit Ås mener de blir brukt i spesielle situasjoner og kombinasjoner overfor kvinner på grunn av menns dominans i samfunnet.

De fem hersketeknikkene er som kjent:

1. Usynliggjøring – når du blir bortglemt, forbigått eller overkjørt.

2. Latterliggjøring – når din innsats blir hånet eller ledd av.

3. Tilbakeholdelse av informasjon – når du ikke gis informasjon.

4. Fordømmelse – uansett hva du gjør blir det feil.

5. Påføring av skyld og skam – skjer gjennom latterliggjøring, blottstillelse og ydmykelser.

Hersketeknikker florerer i arbeidslivet, i politikken og i organisasjonslivet. Der makt utøves, formelt eller uformelt, er de med på å hindre mennesker i å utøve faget sitt, delta i samfunnsdebatten eller vise engasjement. Å bli utsatt for hersketeknikker gjør oss utrygge, og vi forstår ofte ikke hva som skjer eller har skjedd. Ved å identifisere hersketeknikkene ga Berit Ås mange en nøkkel til å forstå hva som skjer når de ikke ble lyttet til, når de ble oversett eller ignorert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer