Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Herta Müller får nobelprisen i litteratur

Skriver om sviket under diktaturet i Romania.

||| Les også:
Andreas Wiese om Herta Müller (fra 2007)
Karsten Alnæs' anmeldelse av «Hjertedyr»

(Dagbladet.no): Herta Müller (født 1953) er årets nobelprisvinner i litteratur.

Det avslørte Svenska Akademiens faste sekretær og jurymedlem Peter Englund på en pressekonferanse i Stockholm i formiddag.

Den rumensk-fødte forfatteren, som skriver på tysk, gjestet Litteraturfestivalen på Lillehammer i 2007.

Lave odds
- Hun fikk prisen for sin konsentrerte poesi og sin ærlige prosa, sa Englund.

Oddsen for at Müller skulle få prisen hadde rast de siste dagene, og kommer nok igjen til å føre til spekulasjoner om lekkasjer fra akademiets side. Det samme skjedde nemlig med fjorårets vinner, Jean-Marie Le Clezio.

Müller flyktet til Tyskland til 1987, og får særlig prisen for sine skildringer av kommunistregimet under Ceausescu.

- Mange av hennes bøker reflekterer også hennes personlige erfaringer under et regime der sviket, enten det var mot språket, venner eller familie, var en nødvendighet, skrev Dagbladets Andreas Wiese før hennes besøk på litteraturfestivalen.

- Løftet ikke en finger
Dagbladets litteraturansvarlige Fredrik Wandrup intervjuet Müller i 1994. Da fortalte hun at hun aldri var opptatt av å bli forfatter.

- Jeg ville bli lærer, frisør, skredder. Det fantes ingen bøker i mitt barndomshjem. Hvorfor blir man forfatter? Spør like gjerne om hvorfor epler smaker bedre enn pærer.

Hun var svært klar over at tekstene hennes kunne leses som en bebreidelse mot rumenere.

GJESTET LILLEHAMMER: Herta Müller har tidligere gjestet litteraturfestivalen på Lillehammer. FOTO: LARS EIVIND BONES
GJESTET LILLEHAMMER: Herta Müller har tidligere gjestet litteraturfestivalen på Lillehammer. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Mine bøker er ikke utgitt i mitt hjemland Romania. Ingen ønsker å høre noe om perioden før Ceausescus fall. Det er pinlig for dem. 99 prosent av rumenerne innrettet seg. De løftet ikke en finger mot diktaturet. Dette er en sannhet de ikke tåler å høre.

Fire bøker på norsk
Ifølge Wikipedia er fire bøker utgitt på norsk: «Alltid den samme snøen og alltid den sammen onkelen» (2007), «Mennesket er en stor fasan i verden» (1990), «Reven var alt dengang jeger» (1993) og «Hjertedyr» (1996).

Karsten Alnæs anmeldte «Hjertedyr» for Dagbladet da boka kom på norsk i 1996:

- Radikalt forsøker hun å fornye språket og fortellersjangeren. Hun utnytter tvetydigheten til å skape en følelse av dissonans og uro hos leseren, skaper bevisst uklarhet om fortellerstemmen, og kobler abstrakte, ofte absurde forestillinger til konkrete hverdagshendelser.

Og konkluderer:

- Det er på høy tid at også norske lesere blir klar over hvilken dikterisk kraft Herta Müller rår over.
«

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling