Debatt: Kroppspress

Hertuginner eller ei, gi nybakte mødre en pause

Ikke bare kongelige føler på presset om den perfekte kroppen etter fødsel.

SÅRBAR TID: Alle som har fått barn, vet nok hvor sårbar tilværelsen er rett etter en fødsel. Det er ikke en periode man ønsker at kropp og utseende skal bli vurdert, skriver innsenderen. Her er prins Harry og hertuginne Meghan med sin nyfødte prins Archie. Foto: Dominic Lipinski /Reuters / NTB Scanpix
SÅRBAR TID: Alle som har fått barn, vet nok hvor sårbar tilværelsen er rett etter en fødsel. Det er ikke en periode man ønsker at kropp og utseende skal bli vurdert, skriver innsenderen. Her er prins Harry og hertuginne Meghan med sin nyfødte prins Archie. Foto: Dominic Lipinski /Reuters / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Mandag 6. mai fikk hertuginne Meghan og prins Harry en sønn. På forhånd var det annonsert at den nybakte moren ikke ønsket å bli vasket, lappet sammen og presset inn i et kalkulert outfit på sykehustrappene foran et pressekorps på flere hundre personer, få timer etter fødselen.

Dette brakte ikke bare skuffelse hos det britiske folk, men Meghan har også blitt kritisert for å la feminisme styre over tradisjoner. To dager etter fødselen, sto hun likevel blankpolert i blitsregnet klar til å motta terningkast.

Man trenger ikke være hertuginne for å føle på forventningspress fra omgivelsene.

I en undersøkelse gjennomført blant 501 småbarnsmødre av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) sier nesten fire av ti at de følte press for å raskt få en fin kropp etter fødselen. Alle som har fått barn, vet nok hvor sårbar tilværelsen er rett etter at barnet har kommet til verden. Det er ikke en periode man ønsker at kropp og utseende skal bli vurdert.

Mammakroppen din er mer enn bra nok! I dag opplever dessverre nybakte mødre press fra alle kanter. Mange av mødrene i undersøkelsen oppga at de fikk dårlig samvittighet i tida etter fødselen, fordi de ikke klarte å spise like sunt som profilene de fulgte i sosiale medier.

Småbarnsmødrene sa også at det er forvirrende med alle kostrådene som finnes på internett. Men egentlig er det hele veldig enkelt: Vanlig mat er bra nok. Dersom man har et kosthold i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger, vil de aller fleste mødre få i seg nok energi og næringsstoffer til både seg selv og barnet. Aktiv slanking anbefales ikke i ammeperioden.

Nybakte mødre har nok av bekymringer og stress til at de skal måtte forholde seg til slankepress og kostholdsforvirring. Det de trenger er mat, hvile og omsorg, ikke å bli påført et mammakropp-ideal som er helt på jordet.

Så kjære småbarnsmor, hertuginne eller ei, husk dette: Det er viktigere å fokusere på sunn, god og nok mat, enn å leve opp til forventningene de rundt deg måtte ha. Babyen bryr seg bare om én mammakropp – din kropp! Og den er mer enn bra nok.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.