KOMMENTARER

Hestehandelen i EU

Det går mot den største politiske hestehandelen i nyere historie i sommer når EU skal velge sine fem øverste ledere, skriver Einar Hagvaag.

VENDEPUNKT: Presidenten i Frankrike, Emmanuel Macron, tok imot den spanske statsministeren, Pedro Sánchez, i Elysée-palasset like etter valget til Europaparlamentet i mai. De to ser ut til å legge felles planer for framtida i EU. Men det vil kreve hjelp fra andre politiske familier. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Charles Platiau
VENDEPUNKT: Presidenten i Frankrike, Emmanuel Macron, tok imot den spanske statsministeren, Pedro Sánchez, i Elysée-palasset like etter valget til Europaparlamentet i mai. De to ser ut til å legge felles planer for framtida i EU. Men det vil kreve hjelp fra andre politiske familier. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Charles Platiau Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Stats- og regjeringssjefene i EU samles i dag, torsdag, til et avgjørende toppmøte, hvor EU-rådet igjen skal analysere utfallet av valget til Europaparlamentet i mai og forhandle om hvem som skal velges til presidenter i EU-kommisjonen, EU-rådet, og Europaparlamentet, utenrikssjef og sjef for euro-banken i Frankfurt. Gitt de endrede styrkeforholdene mellom de politiske familiene i parlamentet kan ingenting tas for gitt. I verste fall kan det ende i en sommer med institusjonell krise, der EU-rådet og Europaparlamentet står steilt mot hverandre, som kan vare utover høsten.

Dette vil lederne på toppmøtet nesten for enhver pris unngå fordi unionen kan ikke stå uten lederskap med alle de utfordringene som EU nå bakser med. Det skal vedtas et langtidsbudsjett for EU, forholdene til USA, Russland, Tyrkia og Kina preges av spenning, en felles innvandringspolitikk er ennå langt unna, euro-samarbeidet må reformeres og det må utformes nye tiltak for klimaet. På toppen av dette volder britene vedvarende hodepine med sin forvirrende utmarsj, «Brexit»; på øyriket raser nå lederstriden blant de konservative og innen slutten av juli skal de 160 000 medlemmene av partiet utpeke statsministeren for et land med 64 millioner innbyggere. Og den som vinner, skal angivelig dra til EU for å omforhandle den avtalen om skilsmisse som foreligger, noe EU har sagt uttrykkelig nei til. Ikke få tegn peker mot kaos.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer