Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hestepop

Den amerikanske skranglegjengen Sparklehorse er kritikerrost opp i skyene. Vi tok en prat med sjefen Mark Linkous.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I Irland har de noen kuler som er helt klare og fylt med væske. På innsiden er det et motiv, ofte et religøst et. Jeg ville at skiva skulle høres slik som kula ser ut, sier Mark Linkous til Dagbladet.no. Albumet han prater om er «It\'s a Wonderful life», en perle av ei skive som fikk anmelderne til ta fram tungskytset. Vi møter ham på en kafe i Oslo. Capsen sitter godt over ørene, ansiktsutrykkene er totalt fraværende og han snakker lavmælt med brei sørstatsdialekt.

- Hvordan går du fram når du skal lage ei plate som ser ut som ei kule?

- Du går ut av ditt eget studio. Når du sitter og ser for lenge på en ting, så mister du alt perifert syn. Derfor tok jeg turen ut, for å få overblikk og på en måte gripe fatt i ting fra utsiden. Og det var derfor jeg inviterte PJ Harvey, Tom Waitz og Nina Persson til å delta på albumet.

Livet etter døden

Mark Linkous er heldig som er i live i dag. I 1996 tok han en overdose av valium og kollapset på et hotellrom i London. Det ene beinet hans havnet i klem og han ble liggende slik i 12 timer. Når han ble funnet og rørt på ble det ødelagte blodet pumpet rett i hjertet. Sjokket var dødelig. Linkous overlevde og etter noen måneder i sykesenga var han på beina igjen.

- Hvordan påvirker en slik hendelse musikken din.?

- Når noen dør, så innser folk hvor viktig personen er for dem. Stort sett er det for seint, men i mitt tilfelle var det ikke for seint. Skivene handler om hvor viktig andre er for meg. At folk er mer enn de ser ut som.

Nina

I kveld skal Sparklehorse varme opp publium for Nina Persson. Cardigans-Persson turnerer for tida med soloprosjektet A Camp. Den skiva har Mark Linkous produsert.

- Hvordan var det å produsere henne?

- Det var skrekkinngytende. Jeg var redd jeg skulle ødelegge karrieren hennes. Men det var en stor opplevelse. Jeg elsker sangene og Ninas stemme er som honning. Jeg synes albumet ble veldig bra, så jeg er fornøyd.

- Gleder du deg til i kveld?

- Det blir fint. Hun skal synge noen låter i vårt sett, og kanskje jeg stikker en tur på scenen når Nina opptrer. Vi får se.

Sparklehorse og A Camp spiller på Rockefeller i Oslo i kveld.

Hele Norges coronakart