Hestevenner

Den ultimate hestefilmen for hestepiker i alle aldrer.

FILM: Vennskap er mulig på tvers av nasjonalitet, språk og kulturbakgrunn når fellesnevneren er hesteinteresse. Slik er budskapet i den danske barnefilmen «Zafir», som er så spekket med håp, spenning og jordnær moral, at den nok appellerer til flere enn de minste hestepikene.

Malene Vilstrup har her levert en kvalitetsfilm for barn som nok er sentimental, men som er milevis unna den rosa melisglasuren som Hollywood gjerne søter sjangeren med. Undertonen handler om respekt for det fremmede; at barn har noe å lære av andre som ennå ikke snakker deres morsmål flytende.

Midtpunktet er hesten Zafir, som ingen får ri etter at den kastet av Lena i en ulykke med dødelig utgang. Lenas lillesøster Anna (Rose Marie Hermannsen) er 11 år, og mestrer ikke den «gale» hesten, selv om hun ønsker det høyt.

En dag blir hesten stjålet fra rideskolen. Tyven viser seg å være Sharbat (Katrine Schnoor), et flyktningbarn fra et barnehjem i nærheten. Det viser seg at Sharbat kan «snakke» med hester, det har vært en del av den kulturelle oppdragelsen fra hjemlandet.

De to 11-åringene inngår en allianse for å «temme» hesten, slik at Anna kan ri den i et nær forestående ridestevne, og dessuten overbevise foreldrene om at Zafir ikke bør selges.

Poetiske bilder, gryende vennskap, gjenforeninger mellom søsken, sjansen til å vinne mot alle odds - filmen har det meste av det en snill barnefilm bør ha.