Het elskov i iskalde bad

Litt for litterært lekkert om frosne sjeler med brennende kropper.

BOK: «Vær varsom med ønskene dine», advarer Alice Hoffman i et dramatisk åpningsavsnitt typisk for hennes romaner. For hun er god på anslaget, og setter både typer og handling i bevegelse i løpet av de første par sidene. Her gjennom en forteller som i en alder av åtte år var så barnlig sint på sin mor at hun ønsket aldri mer å se henne. Moren døde i en bilulykke, og åtteåringen satt igjen med en katastrofal skyldfølelse.

Iskald elskov

Barn og død er et velkjent Hoffman-tema. Og hun sparer ikke på kruttet i denne bokstavelig talt fantastiske boka. Hun er heller ikke redd for overtydelig billed- og symbolbruk. For jenta fryser følelsesmessig til is, inntil hun som voksen treffes av et kulelyn, og bokstavelig talt blir svidd. Motsetningsparet ild og frost blir ikke mindre overtydelig av at hun forelsker seg i et annet lynoffer. Han er så het at papir brenner i hendene på ham. De to elsker i iskalde bad i mørket, alternativt på en seng av isbiter.

Gullhender og Grimm

To gjennomfrosne sjeler med brennende kropper: Hadde Hoffman vært en mindre proff forfatter, ville dette selvsagt blitt too much. Men hun er det en vil kalle en «forrykende» forteller. Hun gir leseren det de vil ha av kuriositeter om lynofre med gullhender og rasjonalister som smugleser Grimms eventyr. Og altså en heltinne som hvisker «Gjør meg vondt, for da vet jeg at jeg fortsatt lever.»

Ubehagelig lett

Ja, så oppslukende er denne boka, at den litterært velsnekrede dødstematikken nesten glir ubehaglig lett. Så er det jo sånn da, at når en går så hardt ut som Hoffman, er det desto vanskeligere å hanke seg inn mot slutten. Spesielt når en skal tekke litt barnlige amerikaneres evige krav om en happy end. Selv om jeg skal være ærlig nok til å innrømme at tårene silte i en avslutningsvis nokså sentimental scene, så går opptiningen vel raskt for den gjennomfrosne heltinnen. I en høydramatisk og veldig underholdende bok som er lett å konsumere, og kanskje vel så lett å glemme.