Het elskov i iskalde bad

Litt for litterært lekkert om frosne sjeler med brennende kropper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Vær varsom med ønskene dine», advarer Alice Hoffman i et dramatisk åpningsavsnitt typisk for hennes romaner. For hun er god på anslaget, og setter både typer og handling i bevegelse i løpet av de første par sidene. Her gjennom en forteller som i en alder av åtte år var så barnlig sint på sin mor at hun ønsket aldri mer å se henne. Moren døde i en bilulykke, og åtteåringen satt igjen med en katastrofal skyldfølelse.

Iskald elskov

Barn og død er et velkjent Hoffman-tema. Og hun sparer ikke på kruttet i denne bokstavelig talt fantastiske boka. Hun er heller ikke redd for overtydelig billed- og symbolbruk. For jenta fryser følelsesmessig til is, inntil hun som voksen treffes av et kulelyn, og bokstavelig talt blir svidd. Motsetningsparet ild og frost blir ikke mindre overtydelig av at hun forelsker seg i et annet lynoffer. Han er så het at papir brenner i hendene på ham. De to elsker i iskalde bad i mørket, alternativt på en seng av isbiter.

Gullhender og Grimm

To gjennomfrosne sjeler med brennende kropper: Hadde Hoffman vært en mindre proff forfatter, ville dette selvsagt blitt too much. Men hun er det en vil kalle en «forrykende» forteller. Hun gir leseren det de vil ha av kuriositeter om lynofre med gullhender og rasjonalister som smugleser Grimms eventyr. Og altså en heltinne som hvisker «Gjør meg vondt, for da vet jeg at jeg fortsatt lever.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer