Het fransk bokhøst

PARIS (Dagbladet): Det stormer rundt den franske bokhøsten. Forståsegpåere hevder at den er for dårlig, men den har aldri vært så rikholdig, med mer enn tre hundre romaner. Minst én bok har ført til flammende debatt.

  • Kvinnene har tatt makten og kommer med mystiske hentydninger. Det er i boka «En tidligere venn» av Jeanne Dautun. Et mystisk pseudonym, som hele Frankrike forsøker å gjette hvem er. Boka handler nemlig om et lidenskapelig forhold til en kjent politiker. Selv om han aldri nevnes ved navn, er det innlysende at det er Frangois Mitterrand, riktignok før han ble president. Men i disse Monica-tider er det likevel svært pirrende. Spekulasjonene går høyt og lavt, og mange holder en knapp på journalisten Frangoise Giroud. Det er i hvert fall en dame som kan skrive, for romanen er meget god og underholdende.
  • Mitterrand er også aktuell gjennom den monumentale biografien til journalisten Jean Lacouture. Den inneholder kanskje ikke så mye nytt om Mitterrand, men er usedvanlig godt skrevet. Lacouture har blant annet fått et interessant intervju med president Jacques Chirac, som ikke er nådig mot sin forgjenger. Men bokhøsten 1998 er kvinnenes høst. De er kanskje færre, men mer dristige enn sine mannlige forfatterkolleger. De har skrevet 87 av høstens 317 romaner, for - ifølge statistikkene - to tredjedeler av leserne, som er kvinner. Blant de mest spennende er «De vakre tingene» av Virginie Despentes, «Fem bilder av kona mi» av Agnhs Desarthe, og spesielt «Uten meg» av Marie Desplechin.
  • En bok har satt sinnene i kok i høst. Det er Michel Houellebecqs ideologiske betraktninger «Elementære partikler». Den er blitt en bestselger, men har samtidig fått usedvanlig mange kritikker, både ekstatiske og elendige, og er til og med gjenstand for flere rettssaker. Den kjente kritikeren Angelo Rinaldi anklager Houellebecq for hans tåkelagte politiske synspunkt som grenser mot fascisme. Det litterære tidsskriftet Perpendiculaire, som Houellebecq arbeidet for, tar klart avstand fra ham. Houellebecq selv provoserer mer og mer ved blant annet å hevde at det ville være bra å eliminere det sterke kjønn.
  • Gåten om Mitterrand, og Houellebecqs pamflett, illustrerer bredden i årets franske bokhøst. Som også slipper ut 153 utenlandske romaner, blant annet Anne Holts «Blind gudinne».