Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Het hoftevrikker

Helt fra det ukjente har salsasangeren Marc Anthony gått rett til topps på de norske salgslistene. Anthony står for de siste hete hoftevrikk i en seiglivet latinobølge.

Bare i Norge har newyorkeren med puertorikanske foreldre nå solgt over 60000 plater av sin engelskspråklige «Marc Anthony». I USAs latinamerikanske verden har han lenge vært et av de heteste navnene.

Han vant Grammy-prisen for beste latinamerikanske opptreden tidligere i år. Og foran Latin Grammy Awards i September er han nominert til fem priser

Tøff start

Den nye stjernen på den latinske pophimmelen er født og oppvokst i New Yorks Spanish Harlem. Marco Antonio Muniz, som han er døpt, startet med å underholde sin lutfattige familie hjemme i stua, avanserte til slitne nattklubber før den latinske mesterperkusjonisten Tito Puente ville ha ham til å synge på et show i Madison Square Garden. Han begynte etter hvert å synge på spansk, og i 1993, etter at salserosen , som han kalles, hadde gitt ut debutalbumet «Otra Nota», ble livet hans snudd på hodet. Gjennom en opptreden i TV-showet «Carnaval Internacional» sikret han seg oppdrag i Panama, Ecuador, Colombia, Puerto Rico, Miami og Los Angeles.

Filmroller

Totalt hadde Anthony gitt ut tre spanske album før sin engelskspråklige storselger i fjor høst. Først nå i sommer har det tatt av i Norge.

Anthony har solgt ut Madison Square Garden, han har spilt på Broadway, blant annet i Paul Simons «The Capeman». Han har også spilt i en rekke filmer, blant annet i «Bringing Out The Dead» mot Nicolas Cage.

Anthony er siste stjerneskudd i en latinobølge som har produsert en rekke nye stjerner de siste to årene. Så stor er interessen for latinomusikk at platebutikker utenom tradisjonelle spansktalende miljøer for lengst har begynt å åpne egne latinoavdelinger.

Syng på engelsk

Flere latinere banker på døra: Hold ørene åpne for Shakira, kubanerne India og Norges-aktuelle Los Van Van og puertorikaneren Victor Manuel - selv om de fortsatt bare er å finne på spansk.

Den voldsomme kommersielle suksessen skyldes blandingen av latinsk musikk med vestlig pop. For å oppnå suksess er engelske tekster nesten et must. Bare se på Marc Anthony.

GODT GIFT: 9. mai giftet Marc Anthony seg med Miss Universe Dayanara Torres (25). Det hjelper å være latinokonge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media