Het sjefskandidat møtte NRK-folket

KONGSVINGER (Dagbladet): I går møt-te styremedlem i NRK Christian Thommessen NRK-journalistene for å snakke om framtida i kanalen. Kanskje snakket han også om sin egen framtid. Internt i NRK er nå Thommessen et stadig hetere navn når det gjelder hvem som skal blir ny NRK-sjef etter Einar Førde.

NRK-økonomien er skakkjørt, og de ansatte raser. Bare dager etter at styret i NRK avviste Einar Førdes forslag til spareplan for rikskringkasteren, møtte Christian Thommessen journalistklubben (NRKJ) for å snakke om framtida.

Og kanskje var møtet han var invitert til også en jobbsøknad som kringkastingssjef. Thommessen snakket i alle fall om framtida i drøye to timer på Vinger Hotell på Kongsvinger i går.

Og NRKJ kunne nok trenge noen trøstens ord om framtidas vyer: Torsdag krevde de at NRK-styret må vurdere om det er riktig å fortsette med dagens toppledergruppe i NRK.

På forhånd krevde Thommessen at ingen utenforstående skulle være til stede, og at de rundt 60 delegatene i salen etterpå skulle forholde seg tause om hva han hadde sagt. NRK-ledelsen må komme med forslag til flere tiltak som kan redde den skakkjørte økonomien. Planen må foreligge til neste styremøte, 20. november.- Den ledelsen som ikke forstår at mistilliten nå er omfattende og at autoriteten er oppbrukt, bør vurdere om de fortjener å være ledelse, sa Normann Westvik, lederen for Kringkastingens Landsforening til Dagbladet onsdag.Torsdag vedtok journalistlaget i NRK: «NRKJ har på grunn av den økonomiske situasjonen i NRK ikke tillit til dagens NRK-ledelse. NRKJ krever at styret vurderer om det er riktig å fortsette med dagens toppledergruppe.»

Løsnet munnkurv

- Vi vil høre hva de ansatte mener om NRKs planer framover. Derfor er dette et verdifullt møte, sier Thommessen til Dagbladet.

Han har tidligere skrevet en rapport om framtidsstrategiene i NRK. Etter at den ble omtalt i media tidligere i høst, fikk Thommessen munnkurv av styreleder Torger Reve. I går var den løsnet, til tross for iherdige presiseringer om at han ikke kunne si noe.

- Er det ikke problematisk dersom NRKs toppledergruppe velger å bli sittende når to store fagforeninger med 2400 medlemmer ikke har tillit til den?

- Det er en besnærende logikk, sier Thommessen til Dagbladet.

Krever åpenhet

Fra salen ble han spurt om hva han mente om internkommunikasjonen i NRK:

- Jeg kommer til å kreve «straight talk» mellom ledelsen og de ansatte. Det skal ikke være slik det har vært nå, svarte Thommessen, som om det var en programerklæring for en kommende kringastingssjef.

- Jeg kan ikke på vegne av medlemmene i NRKJ si om Thommessen er en kandidat eller ikke. Men dagens seanse var interessant, sier NRKJ-leder Eva Stabell.

- Lanserte han seg selv?

- Noen vil kanskje mene det, men jeg tror ikke det var målet hans, sier Stabell.

Hun understreker at det var NRKJ som invitererte Thommessen og ikke han som hadde bedt om å få komme.

- Ikke kandidat

- Er du kandidat til jobben som NRK-sjef, Christian Thommessen?

- Det er det mange som er.

- Men kunne du tenke deg jobben?

- Nei, jeg sitter i styret for NRK.

- Med så sterk mistillit blant de ansatte, haster det ikke med å få en ny sjef på plass etter Førde?

- Jo, sier Thommessen.

Prosessen med å finne Førdes arvtaker er i full sving. Ifølge Thommessen er det flere aktuelle kandidater utenom de som har kommet gjennom medias gjettebarometer den siste tida.

- Av de kanditatene som er blitt nevnt i media, er kanskje ett til to navn aktuelle. I tillegg kommer i hvert fall seks til åtte navn som ikke er blitt nevnt, men som vi har på lista, sier Thommessen.

- Er du overrasket over medieinteressen for NRK i det siste?

- Ja, her i dag, men ellers nei. Hvis styret og ledelsen i NRK ikke kan takle medieinteressen, er det bare å kaste dem.Var administrerende direktør for selskapet Media Vision som 26-åring på midten av åttitallet - og kom seg ut av børsbobla før den sprakk.Styreverv i PC-Systemer, Tomra, NRK Aktivum, styremedlem i NRK fra juni 2000.Medlem av regjeringens Forum for økt verdiskapning, IT-Forum og IT 2000.Er etterspurt som foredragsholder for politikere og næringsliv.Gift med ballettpedagog Cathrine. Har tre døtre på 6, 9 og 12 år.

BEKYMRET FOR FRAMTIDA: Klubbleder i NRk Buskerud, Svein Olav Tovsrud (nærmest) vil vite hvordan NRK styremedlem Christian Thommessen(t.v) mener distriktskontorene bør drives i framtida.