Hete bobler

I sin tid var sommerlykken et teppe i graset fullt av Donald Duck-blader, bare avbrutt av et og annet glass saft og vann eller en 50-øresis som faktisk kostet 50 øre. 50-øresisen er borte, men sommeren er fortsatt full av tegneserier.

  • Les for eksempel det nye heftet til Frode Øverli, kjent fra Dagbladets spalter, med tittelen «Pondus - Dovent øl og driftige damer». Øverli blir stadig mer sikker både i språk og tekst. Villskapen i tegningen holdes nede på jorda av en lakonisk sans for den tørre replikk og den pinlige situasjon. En sikker hit på stranda, men gjem bladet godt før du går og bader.
  • De tradisjonelle seriene gjør gjerne litt ekstra stas på sommeren, for eksempel Billy, hele verdens 91 Stomperud, som kommer med et utvidet sommerspesial. Legg også merke til det nyeste nummeret av Agent X9, en av de siste skanser for tradisjonell actionkrim i serieform her til lands. Redaksjonen har gjeninnført innslaget av seriekunnskap i bladet. Eksperten Willy B. bidrar med en flere siders illustrert artikkel om det han kaller «avleggerne av Agent X9», det vil si spesialhefter, pocketbøker etc. Den kvinnelige helten Kelly Green er sommerheftets hovedoppslag, men som Willy B. påpeker: Uten den populære Modesty Blaise er det tvilsomt om Agent X9 ville kunnet feire 25-årsjubileum i år.
  • Folk med sans for satire vil ha den største glede av boka «Arne And», svensken Charlie Christiensens variant av den såkalte fabeldyr-sjangeren. Serien ligger nærmere Howard The Duck enn Donald, og er en melankolsk og eksplosiv utforskning av meningen med livet. Intelligent og uimotståelig.
  • Den actionfiguren som er i størst framgang blant norske lesere, er trolig barbaren Conan, som har sitt eget hefte annenhver uke. Nylig kom praktbok nummer to om den muskelsterke blandingen av Tarzan og prins Valiant, under tittelen «Erkefienden». Det ligger et sterkt episk driv bak fortellingene om den driftige Conan, og svart-hvitt-tegningene har en dynamikk som levendegjør det mytisk anlagte stoffet.
  • Men Conan til tross: Fantomet er vår mann. Gå ikke glipp av et hyllesthefte til Lee Falk (1911- 1999), med fem serier fra 1938 og framover, tegnet av alle de store: Ray Moore, Wilson McCoy og Sy Barry. Som de sier i jungelen: Sommeren er ikke over før Fantomet er lest.