Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hete filmdager

Sol, sand og badekåte strandgjester. Og et filmkamera i vannkanten som stirrer på den lille skikkelsen på timeter\'n.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen gauler i en ropert. De ivrige smårollingene må slukkøret finne seg i å klatre ned igjen fra stupetårnet. En imponerer ikke jentene med å gå baklengs ned trappene fra timeter\'n.

Regissør og kameramann flytter seg forsiktig rundt det svarte, uhåndterlige filmkameraet, og etter at klarsignalet er gått kan vi i det fjerne se konturene av en mann som kaster seg ut fra det øverste platået.

Så et kraftig plask og tagningen er ferdig. Filmcrewet inntar foreløpig hvilestilling mens neste scene allerede går seg til i hodet på teknikere, regissør og skuespillere. Mens kamera går blir en av skuespillerne ømt behandlet på sidelinja av to dypt konsentrerte sminkøser.

Hektisk

Jeg er på idylliske Hvalstrand Bad utenfor Oslo. Jeg skal ikke bade, selv om ettermiddagsvarmen, vannet og de stupeglade ungene nesten lokker meg ut i det varme vannet.

Vi er på location for å se regissør Ellen Lande og fotograf Johan-Fredrik Bødker ro i land årets kortfilmstunt for kortfilmfestivalen Zoomin\' 2003.

Filmen er basert på de hundrevis av bidragene som kom inn til Dagbladet.nos stikkordkonkurranse. Leserne ble for en måned siden bedt om å sende inn kombinasjoner av tema, rekvisitter, karakterer og sted fra en bestemt stikkordliste, og det er på grunnlag av disse bidragene manusforfatter Bård Breien har skrevet det ferdige manuset.

Vinnerkombinasjonen var som tatt rett ut av sommervarmen. Handlingen foregår på en badestrandrestaurant, rekvisittene er en oppblåsbar gjenstand og solbrenthet, mens temaet skulle være uimotståelighet.

Breien laget til sammen fem utkast i løpet av en intens skriveperiode på tre uker, og filminnspillingen tok til kort tid etter. I en hektisk periode fra onsdag til søndag skal det filmes, sminkes og regisseres fra sju om morgenen til åtte om kvelden.

- Det er litt spesielt med så korte tidsfrister. Normalt har en tid til å tenke over ting, sier Breien, som til tross for uvanlig kort deadline er fornøyd med resultatet.

Fra langfilm til kortfilm

Å lage film er ingen spøk. Et kobbel av spesialister er involvert og for en utenforstående tar det uhorvelig lang tid å spille inn de små snuttene som til sammen blir den ferdige filmen. En strand full av solslikkende badegjester og temperaturer på rundt tretti grader er ikke ideelle forhold for en filminnspilling.

Zoomin\'-filmen har et såkalt crew på 25 personer. Crewet inkluderer lydmann, fotograf, sminkøser og regissør. I tillegg kommer de tre faste skuespillerne, og en gruppe statister på mellom 20-30 stykker. Statistene, som i hovedsak består av yngre gutter og jenter, er plukket ut etter prøver på stranda, og trenger de flere statister er det bare å spørre ivrige badegjester, som ikke ser ut til å ha noe imot å gjøre en innsats for norsk film mens de nyter sola. En ropert får kustus på de fleste, også uregjerlige tiåringer.

Produsent Trine Aadalen Jensen holder mobiltelefonen godt fast mens hun prøver å holde fullstendig oversikt over hva som skjer, og ikke skjer, på filmsettet.

Det spilles inn mellom sytti og åtti minutter råfilm som skal klippes strengt ned til en ferdig film på maksimalt sju minutter. Med en hektisk innspillingsperiode på fem dager og et manus som krever minst like mye fint vær som en nordmann på Sydentur finnes det ikke rom for de store glippene.

- Det kommer sikkert regn på lørdag, sier Jensen galgenhumoristisk. Hun har fulgt med på værmeldingen flere ganger om dagen den siste tiden, og vet hvor mye som står på spill hvis det plutselig kommer regntunge skyer over en film som være solbrent.

It\'s a wrap

Hvis alt går etter planen er Ellen Lande og resten av kortfilmerne ferdig med opptakene førstkommende søndag.

Vi prøvde å snike til oss noen opplysninger om hva filmen egentlig handler om, men vi fikk bare noen, ja, nettopp, stikkord. Du må med andre ord bruke fantasien noen uker til, i det minste fram til premieredagen, søndag 24. august.

«VENT LITT!» Med ropert kommer en langt i å holde kontrollen over ivrige statister.
LANGT NED: Like etter dette bildet ble tatt var scenen ferdig. Med et stort plask.
IVRIGE STATISTER: Anita Larsen (med ryggen til) instruerer oppmerksomme statister før neste tagning.
HOVEDPERSONEN? Dagbladet.nos lesere satte premissene for det ferdige manuset til årets Zoomin\' Short kortfilm. En av rekvisittene var en oppblåsbar gjenstand. Denne blide karen puster ut, hvilket i praksis vil si holder pusten, mellom opptakene.
SOLBRENT: Hovedrolleinnhaver Martin Lothrington slapper av mens han får et kunstig lag solbrenthet på kroppen.
BADEVAKT: Evy Kasseth Røsten er en av skuespillerne i filmen. Skal vi gjette hun er badevakt?
KORT PAUSE: Fotograf Johan-Fredrik Bødker har lange dager på filmsettet.
DISKUSJONER: Regissør Ellen Lande (t.h.) og manusforfatter Bård Breien (nummer to fra høyre) diskuterer manuskriptet.