Hetest i Hollywood

NEW YORK (Dagbladet): Han er vakker, mystisk og hyggelig. Skuespilleren Jude Law (28) er siste eksportvare fra England som Hollywood har gått i knestående for. Selv vil han helst leve i fred med kone og barn i England.

- Det er blitt mye hurlumhei, ja, sier Jude Law og setter et åpent og blått blikk i oss. Han er forbausende avslappet og personlig til å være stjernen alle regissører nå vil ha.

Vi møter Law på et hotellrom i New York, hvor han sammen med Ralph Fiennes og Rachel Weisz snakker om Stalingrad-slaget og filmen «Fiende ved porten» («Enemy at the Gates»), som nå går på norske kinoer.

Oscar-nominert

Rollen som skarpskytteren Vassilij Zaitsev var utfordrende på mange måter.

- Jeg hadde aldri tatt i et våpen, og måtte lære å bevege meg naturlig med våpen på meg hele tida. Samtidig måtte jeg lære å skyte. Våpen har aldri fascinert meg særlig mye, fordi de er laget for å drepe. Selve rollen var likevel fascinerende nok, sier mannen som under innspillingen fikk beskjed om at han var Oscar-nominert for rollen som Dickie Greenleaf i «Den talentfulle Mr. Ripley».

- Det var bra jeg lå og krøp i gjørme og møkk og kjempet med 15 kuldegrader. På den måten hadde jeg tankene andre steder enn på Oscar-styret, forteller han.

- Med tanke på at soldatene under det virkelige Stalingrad-slaget kjempet mot 40 kuldegrader, burde jeg ikke klage, tilføyer han med et smil.

Glamourpar

Berømmelse er blitt et tema i Jude Laws liv. Ekteparet Jude Law og Sadie Frost er blitt Englands glamourpar. Paparazzifotografer henger i trær og står bak gjerder. Den James Dean-liknende engelske skuespilleren er hett stoff.

- Utenlandske skuespillere trenger ikke flytte til Hollywood lenger. Filmbransjen er annerledes for min generasjon. Det er mulig å jobbe i Hollywood og bo i London. Vi blir faktisk oppmuntret til å jobbe der det er gode tilbud. Og vi ser etter kvalitet, ikke etter berømmelse. Jeg har aldri valgt en rolle fordi jeg tror den kan gi meg glamour, sier den alvorlige skuespilleren, som nå kan velge og vrake i roller.

Pappa og ektemann

- Helst vil jeg bo i London og ha et privatliv, spille teater og ta filmjobber jeg synes er spennende og utfordrende. Sadie og jeg fikk vårt andre barn, Iris, før jul. Sønnen vår, Rafferty, er fire år, så da Iris kom, følte jeg meg erfaren. Det var stas, sier Law og fortaper seg et øyeblikk i familielykke.

Et strengt blikk fra filmselskapets overvåker penser ham straks tilbake til reklameoppdraget. Men vi har sett et glimt av en ektemann og pappa langt fra filmverdenens glitter og fjas.

Vi ser også en meget alvorlig skuespiller som tydeligvis tar sitt fag på alvor. Sammen med kona og to venner opprettet han produksjonsselskapet Natural Nylon for flere år siden. Nå planlegger han en ny oversettelse av Tsjekhovs «Tre søstre» for teaterscenen og en filmbiografi om Beatles-manageren Brian Epstein.

Spielberg-klar

- Nei, jeg skal ikke spille Mick Jagger i en film om Rolling Stones, flirer han og legger vekt på at det faktisk kunne vært en fabelaktig rolle.

Han spiller derimot i Steven Spielbergs «A.I.», som snart er premiereklar, og han er i gang med en Sam Mendes-film og samarbeider med Tom Hanks og Paul Newman. Guttungen som så en eksperimentell oppsetning av «Macbeth» som 12-åring, som sluttet skolen fire år etter og som viet sitt liv til teateret, er på full fart inn i Hollywoods mest glitrende stjernegalleri.

Han har James Deans mystiske tiltrekningskraft, men så langt er det en jordnær, intelligent og hyggelig ung mann som møter pressen. Han byr på seg selv, slik gode skuespillere gjør. Og populariteten har sine fordelaktige sider:

- Jeg satset kraftig på bølgen etter «Mr. Ripley», men nå er jeg nådd punktet hvor jeg kan si at jeg kanskje tar jobben neste år. Og så kan jeg spille teater innimellom. Det er ganske fint.