REDAKTØR: Truls Lie er redaktør i avisa Ny Tid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
REDAKTØR: Truls Lie er redaktør i avisa Ny Tid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Ny Tid:

Hetsen mot Truls Lie

Betraktningene til Ny Tid-redaktør Truls Lie om 11. september-angrepet i USA har fått mektige aktører i presseverdenen til å anklage Lie for å spre falske nyheter, og til å kreve at han må straffes for dette.

Meninger

Er påstandene Lie har fremført så uhyrlige som det gis inntrykk av? Det er rimelig å sammenlikne Lies betraktninger om 11. september-angrepet med en liknende sak, nemlig påstandene om at russiske myndigheter stod bak en serie med bombeeksplosjoner i boligblokker høsten 1999, for derved å øke oppslutningen om Putin og krigen i Tsjetsjenia. Knapt noen vestlig Putin-biografi har blitt utgitt uten at det refereres til disse påstandene, og mange av forfatterne uttrykker seg på en måte som viser at de tror på dem.

Vi har et debattklima som gjør det legitimt eller rosverdig å fremføre de villeste påstander om Putin, Russland, de kinesiske lederne, Nord-Korea, Iran eller høyrepopulister. Å kritisere vestlige ledere og land skal man derimot være forsiktig med.

Dette klimaet er farlig, og det er vi selv som rammes av det. Det er vi, befolkningen i de vestlige landene, som rammes når det ikke er mulig å kritisere vestlige ledere og deres handlinger ved å fremføre resonnementer basert på indisier og rimelighetsbetraktninger.

Journalistikk, debatt og historieskriving vil nødvendigvis for en stor del måtte baseres på indisier og rimelighetsbetraktninger. Først mange tiår etter at en hendelse fant sted, vil arkivene som kunne vise hva myndigheter og andre aktører faktisk foretok seg eller unnlot å gjøre, bli åpnet. Og det som måtte være virkelig farlig for mektige aktører, vil trolig aldri havne i et arkiv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.