Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Barnevern

Hetsen som må stoppes

Noe må skje før arbeidsforholdene i barnevernet blir umulige, og rekrutteringen stanser opp.

HARDE SKYTS: Demonstrasjon mot barnevernet.
HARDE SKYTS: Demonstrasjon mot barnevernet. Vis mer
Meninger

Barnevernet er en institusjon som har som oppgave å gripe inn i noen av de alvorligste smertepunktene i folks liv. Å bli fratatt omsorgen for eget barn vil for de fleste som rammes oppleves som en eksistensiell katastrofe. Derfor har barnevernet alltid hatt fortvilte og rasende kritikere. Barnevernets fullmakter strekker seg så langt inn i privatsfæren at det alltid vil være debatt om virkemidler, omfang og resultater. De siste åra har det likevel skjedd en omdreining som går langt ut over legitim kritikk. Ansatte i barnevernet navngis og sjikaneres på sosiale medier i et omfang og med en kraft som er uakseptabel, ofte også straffbar. Også i utlandet demonstreres det mot det norske barnevernet, ofte med hårreisende og konspiratoriske påstander. Vi er kommet til et punkt der noe må skje før arbeidsforholdene i barnevernet blir umulige, og rekrutteringen stanser opp.

Dagbladet har gjennomført en undersøkelse blant barnevernsledere om trusler og sjikane. 104 (av ca 400) har svart, og av disse sier 85 at sosiale medier har gjort det vanskeligere å jobbe i barnevernet. 64 av de 104 melder at sosiale medier har bidratt til flere trusler. 33 forteller også om trusler mot de ansattes egne barn. Truslene går bl.a. ut på at barna skal kidnappes og bli utsatt for seksuelle overgrep. De frykter at det skal gå helt galt før myndigheter og politi tar inn over seg at situasjonen er blitt betraktelig verre på få år. Funnet samsvarer godt med det Arbeidstilsynet konstaterte etter 171 tilsyn i fjor på offentlige og private barnevernsinstitusjoner. En av konklusjonene var at ansatte er en særlig utsatt gruppe. 42 prosent innen gruppen vernepleier/sosialarbeider oppga at det siste året har vært utsatt for vold eller trusler på arbeidsplassen.

Barnevernet er en sentral del av samfunnets sosiale beredskap. Hensynet til barnet skal alltid gå først, men dette er ofte vanskelig å forstå for foreldrene. Imellom er kritikken også berettiget. Med sosiale medier og annen organisering på internett, har det imidlertid oppstått en ny og truende situasjon for dem som er satt til å utføre de vanskelige oppgavene i skjæringspunktet mellom barnets beste og foreldrenes rettigheter. De rammes spesielt hardt av en råere og mer truende tone i deler av den offentlige samtalen. Ville vi godta at andre i viktige funksjoner, f.eks. i politiet og brannvesenet, ble utsatt for noe slikt? Samfunnet må vise at det har evne til å ta vare på dem som er satt til å verne om barns liv og rettigheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media