Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trøndelag Teater:

Hetses for kyss: - Angrep på ytringsfriheten

Trøndelag Teater opplever at publikum roper skjellsord når Judas og Jesus kysser i musikalen «Jesus Christ Superstar».

KYSSER: I musikalen «Jesus Christ Superstar» er det en scene hvor Jesus kysser Judas. Det har vakt reaksjoner i salen. Foto: Trøndelag Teater
KYSSER: I musikalen «Jesus Christ Superstar» er det en scene hvor Jesus kysser Judas. Det har vakt reaksjoner i salen. Foto: Trøndelag Teater Vis mer

For øyeblikket spilles musikalen «Jesus Christ Superstar» på Trøndelag Teater. Men nylig har teateret opplevd at publikummere kommer med hatefulle utrop når karakterene Jesus og Judas kysser.

Nå tar teateret til Facebook for å bukt med hetsen.

«I den siste tiden har vi opplevd to tilfeller hvor det har vært ropt krenkende ord fra publikum under scenen hvor Judas og Jesus kysser. Dette er ikke akseptabelt. Både våre skuespillere og vårt publikum har opplevd dette som vondt og ubehagelig», skriver teateret på Facebook mandag ettermiddag.

Videre skriver de at Trøndelag Teater har nulltoleranse for diskriminering og trakassering, og at understreker at det skal være et trygt sted for alle, uavhengig av kjønn, legning, religion og etnisitet.

Vurderer tiltak

Teatersjef Elisabeth Egseth Hansen utdyper til Dagbladet at de to hendelsene har skjedd kort tid etter hverandre, og at det skal ha kommet homofiendtlige utrop fra salen mens karakterene kysser.

- Det er viktig for oss å være tydelige på at slike typer utrop ikke er akseptabelt. Våre skuespillere og publikum opplever det som ubehagelig og vondt, sier Hansen.

- Hva tenker du som teatersjef om at publikummere oppfører seg slik?

- Jeg ble veldig overrasket over disse situasjonene, og jeg har ikke opplevd liknende tidligere. Det er en økende tendens i Europa i dag, som gjør det vanskelig å være lesbisk, homofil, bifil og transperson. Slik skal vi ikke ha det. Derfor er det viktig å være tydelige på at dette ikke er greit, sier hun.

FOR FØRSTE GANG: For første gang på en Eurovison-scene fikk vi i tirsdagens semifinale se kjærlighet mellom to menn. Irland og Ryan O'Shaughnessy var ikke en av favorittene til å ta seg videre til Eurovision-finalen, men klarte det likevel. Kanskje kan noe av grunnen være nettopp den homofile kjærlighetshistorien som utspilte seg på scenen. Video:... Vis mer

- Angrep på ytringsfriheten

Hansen sier de jobber med å diskutere eventuelle tiltak og hvordan de skal håndtere situasjonen, dersom hetsen fortsetter.

- Hvordan har skuespillerne reagert?

- Noen blir sinte, lei seg og opprørt. Vi er en arbeidsplass og man skal føle at det er trygt på jobb. Noen har opplevd stort ubehag, sier hun til Dagbladet.

TEATERSJEF: Elisabeth Egseth Hansen sier det er uakseptabelt med slike utrop på Trøndelag Teater. Foto: Terje Visnes
TEATERSJEF: Elisabeth Egseth Hansen sier det er uakseptabelt med slike utrop på Trøndelag Teater. Foto: Terje Visnes Vis mer

Leder for Skuespillerforbundet, Knut Alfsen, kaller utropene et angrep på ytringsfriheten.

- Dette er et uttrykk for en debattkultur som endrer seg, og det har jo pågått en diskusjon i det siste om hva som skal være greit for kunstnere å uttrykke - og det skal være høyt under taket, sier han og fortsetter:

- Jeg mener ytringsfrihet er en viktig demokratisk rettighet. Vi opplever nå at vi må forsvare kunstneres rett til å uttrykke seg gjennom sin kunst. Det skal være trygt å gå på jobb i Norge, også for skuespillere.

- Rystet

Leder for foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold FRI, Ingvild Endestad, synes dette er overraskende.

- Jeg blir litt rystet av at dette skjer på vanlige teateroppsetninger, og at flere ser ut til å ha så lav toleranse for det. Samtidig så sier det hvor viktig rolle denne typen teater og oppsetninger har ved å utfordre slike holdninger, sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

RYSTET: Leder for foreningen FRI, Ingvild Endestad reagerer på at slike utrop skjer i en teatersal. Foto: FRI
RYSTET: Leder for foreningen FRI, Ingvild Endestad reagerer på at slike utrop skjer i en teatersal. Foto: FRI Vis mer

- Det kan være skremmende for folk, og det kan gjøre at de føler at de ikke kan være den de er, sier Endestad.

Hun forteller at hun selv ikke har sett denne forestillingen, men har hørt om liknende reaksjoner på oppsetninger. Likevel synes hun det er spesielt at akkurat slik hets har oppstått i teatersalen.

- Det er et publikum som oppsøker teater og vil bli utfordret. Det er kanskje noe som vi ser mer av på idrettsarenaen.

Hun sier det er bra at teateret tar avstand som institusjon.

- Da viser de at de er en motvekt, og det er viktig for dem som var til stede, og også for å sette standarder om hvordan man skal være, sier Endestad.

OSLO: Strålende vær og solid oppmøte gjør Pride til en fantastisk fest for mange. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Madeleine Hatlo / Kristoffer Løkås Vis mer

LHBT-frie områder i Polen

Endestad legger til at det enkelte steder i Europa har blitt dårligere vilkår for LHBT-personer.

- Det er mer synlig uttrykk for hat, og flere organiserte grupper. Polen er et godt eksempel, og går til valg med motstand mot enkelte minoriteter. I Norge viser forskningen at holdingene er bedre, men at ytringer og hatefulle kommentarer har økt.

I forrige uke ble det kjent at rundt hundre kommuner i Polen har erklært seg som «frie for LHBT-propaganda». Til sammen dekker områdene en tredjedel av landet.

Det har vakt sterke reaksjoner over hele verden, og Europaparlamentet fordømte denne utviklingen i Polen, i desember.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja sier til VG at Norge må gå foran i arbeidet mot dette.

- Som likestillingsminister for hele landet, for denne regjeringen, og som Venstre-politiker, kommer jeg til å bruke stemmen min til å ta kampen for enkeltmenneskers frihet. Og jeg vil kjempe like hardt for skeives rettigheter, både her hjemme og internasjonalt, sier han til avisa.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart