Hetset av dommerne - elsket av seerne

Idol-Kurt (25) imponerte dommerne med sangen, men ble mobbet for utseendet da han sang i «World Idol»-finalen. Men seerne omfavner ham, og bookmakere tror han vinner.

Søndag kveld så opptil 100 millioner tv-seere fra 20 ulike land den internasjonale finalen av «World Idol», der Idol-vinnere fra elleve nasjoner konkurrerer om verdenslansering.

Hele 1,1 millioner nordmenn fulgte med da Kurt Nilsen entret scenen som sistemann. Hele Norges rørlegger framførte U2-låta «Beatiful Day», og var ifølge Dagbladets anmelder både sikrere og mer scenevant enn vi har sett ham tidligere.

Tøffe dommere

Også dommerpanelet lot seg imponere stort av nordmannens stemme, som blir omtalt som «fantastisk» og «super». Til tross for at noen mente at utseendet hans ikke hadde høy nok idolfaktor.

- Du har stemme som en engel, men et fjes som en hobbit, sa australske Ian Dickson. - Hadde det fantes et idol i Midgard, ville det vært deg.

Den amerikanske dommeren og platedirektøren Simon Cowell, som i hjemlandet er beryktet for sin nedsabling av «Idol»-deltakere, hevdet at nordmannen hadde vunnet dersom konkurransen ble sendt på radio, og ikke på tv. Cowell utelukker likevel ikke at Kurt seiler opp som outsider og vinner hele sulamitten.

- Vi har gitt mange stygge mennesker mulighet til å bli plateartister, og det er bra. Dette er jo ingen modellkonkurranse, føyet han til.

Den britiske dommeren Pete Waterman var mer uforbeholden i sin ros av bergenseren.

- Du hadde bedre kontroll over stemmen enn noen av de andre deltakerne, var hans dom.

Kurt Nilsen var langt fra den eneste deltakeren som måtte tåle ufine dommerkommentarer, som nærmest har blitt et varemerke for «Idol»-konseptet. Tyske Alexander Klaws opptreden ble kort og godt beskrevet som «karaoke på et eldresenter».

Sanker tv-stemmer

Mange av tv-seerne har reagert på at dommerne kritiserte utseendet til Kurt Nilsen. Sympatien har allerede kommet til uttrykk på nettsider og i medier, og de ufine kommentarene kan gjøre Kurt til et verdensidol. Noen aviser kaller det en gavepakke til nordmannen.

- Den australske dommerens kommentarer til den norske deltakeren Kurt Nilsen ser umiddelbart ut til å ha skapt ei internasjonal stjerne, og en alvorlig trussel for Australias lokale helt Guy Sebastian, skriver Daily Telegraph. Ifølge avisa har Kurt fått kallenavnet «the Hobbit from Norway» på nettet.

Og nå renner stemmene inn til Norges «Idol»-håp, melder Herald Sun. I Australia ble «World Idol»-finalen sett av 2,7 millioner tv-seere, og ifølge avisa gikk flest stemmer til Kurt Nilsen, da ingen av deltakerlandene kan stemme på sin egen kandidat.

Også The Mercury holder bergenseren som en favoritt.

Favoritt på nett

Kurt Nilsen seilte i forrige uke opp som en av bookmakernes favoritter, med amerikanske Kelly Clarkson et hestehode foran. Etter søndagens tv-sending ligger Kurt så å si likt med Clarkson hos Bet Fair. Også på diskusjonsfora på nettet ser striden ut til å stå mellom den norske og den amerikanske kandidaten. Her er noen av innleggene på den britiske nettsida Digital Spy Forum:

    «Jeg er delt mellom Kelly Clarkson og Kurt fra Norge. Før Kurt kom på ville jeg sagt at Kelly går av med seieren, men etter å ha hørt ham gjøre en briljant tolkning av Bono, tror jeg han har en glimrende sjanse.»
  • Du kan se kåringen av «World Idol»-vinneren på TV 2 på 1. nyttårsdag klokka 19.50.

En annen tror at tv-seerne vil gi sympatistemmer til Kurt etter stygge dommerkommenatrer.

    «Norge burde vinne, med Belgia på andreplass, men jeg antar at Kelly vinner. Med mindre det skjer en sedvanlig Simon-backlash, og hans frekke kommentarer til Kurt omsettes til stemmer. Jeg håper det.»

Flere i forumet holder fram at Kurt vinner stemmer på å synge en U2-sang som er kjent over hele verden.

    «Lukk øynene og hør på ham - det kunne like gjerne vært Bono. Jeg tror det kan bli et veldig tett løp...»

En annen er sikker på at Norge vil gjøre det langt bedre i «World Idol» enn nordmenn pleier å gjøre i «Melodi Grand Prix»:

    I årevis har Norge fått null poeng. Nå vil de vinne World Idol.»

Kurt Nilsen selv var beskjeden da han omtalte sin egen opptreden.

- Jeg tror jeg gjorde det greit.

Favoritt: Den tidligere rørleggeren Kurt Nilsen (25) ligger godt an til å vinne «World Idol», skal vi tro seere og bookmakere.