Hett nok i kulda

«Vintergjesten» er flere historier, et knippe stillfarne noveller om fire menneskepar en iskald, skotsk dag. Med Emma Thompson og Phyllida Law blir det hett nok.

De spiller mor og datter, som de er i virkeligheten, to kvinner med et kronglete, innbyrdes forhold og forskjellig tilnærming til livet. Frances (Thompson) er dypt deprimert etter ektemannens død og orker knapt å stå opp. Moren (Law) er for henne en pest og en plage i sitt umettelige behov for kontakt.

Så har vi Frances\' sønn, en tenåring som i løpet av dagen innleder et prøvende forhold til Nita (Arlene Cockburn). De gamle damene Lily og Chloe (Sheila Reid og Sandra Voe) er utelukkende opptatt av dødsannonser og «gode» begravelser, mens to gutter legger ut på eventyr i stedet for å gå på skolen denne dagen.

Parene følges parallelt, med fokus på mor og datter, et studium i kommunikasjon. Det handler om å finne overlevelsesmåter, om å begynne livet og å venne seg til tanken om en avslutning på det. Atskillige pussigheter midt i alvoret, en film som inviterer til egne refleksjoner.
Alan Rickman regidebuterer nydelig og lar sine personer stå i sentrum med et forrevent, skotsk vinterlandskap som vakker ramme. Han er selv en glimrende skuespiller og lar hver og en komme til sin rett. Mor og datter er et betagende par, «Vintergjesten» en liten film som sniker seg inn på deg og blir der.