Hett og kjølig

To serier som svinger mykt, elegant og nostalgisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Hva er det med jazzen fra 1950- og 1960-tallet som aldri går av moten? Er det at hvem som helst kan få et kick av å lytte til den fingerknipsende, rytmiske og melodiøse magien? Samtidig som avanserte jazzkjennere kan lytte nærmere og stadig finne noe nytt i improvisasjoner, teknikk og frasering?

To omfattende cd-serier slippes i disse dager. «Essential» heter den ene, den andre «Forever». Viktig og evig. En plate fra denne perioden med Dexter Gordon het «Dexter Blows Hot and Cool», og det er ingen dårlig beskrivelse av mye av denne bebopsvingende musikken, en garantert stemningsskaper til nær sagt et hvilket som helst selskap eller nachspiel.

Musikerne i denne perioden spilte inn plater snart for det ene selskapet, snart for det andre. Derfor er sentrale artister som Miles Davis, Chet Baker, Thelonius Monk og John Coltrane representert i begge serier med forskjellig materiale. «Forever» spenner ellers fra Ella Fitzgerald og Duke Ellington til Bill Evans og Modern Jazz Quartet, mens «Essential» (en omfattende serie som også inkluderer pop og country) blant annet byr på Herbie Hancock, Donald Byrd, Art Blakey og Dexter Gordon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer