Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hett og kjølig

To serier som svinger mykt, elegant og nostalgisk.

CD: Hva er det med jazzen fra 1950- og 1960-tallet som aldri går av moten? Er det at hvem som helst kan få et kick av å lytte til den fingerknipsende, rytmiske og melodiøse magien? Samtidig som avanserte jazzkjennere kan lytte nærmere og stadig finne noe nytt i improvisasjoner, teknikk og frasering?

To omfattende cd-serier slippes i disse dager. «Essential» heter den ene, den andre «Forever». Viktig og evig. En plate fra denne perioden med Dexter Gordon het «Dexter Blows Hot and Cool», og det er ingen dårlig beskrivelse av mye av denne bebopsvingende musikken, en garantert stemningsskaper til nær sagt et hvilket som helst selskap eller nachspiel.

Musikerne i denne perioden spilte inn plater snart for det ene selskapet, snart for det andre. Derfor er sentrale artister som Miles Davis, Chet Baker, Thelonius Monk og John Coltrane representert i begge serier med forskjellig materiale. «Forever» spenner ellers fra Ella Fitzgerald og Duke Ellington til Bill Evans og Modern Jazz Quartet, mens «Essential» (en omfattende serie som også inkluderer pop og country) blant annet byr på Herbie Hancock, Donald Byrd, Art Blakey og Dexter Gordon.

Man kan bruke denne musikken som en bløt bakgrunn for daglige gjøremål, men man kan også høre hvor mye som lå i kim i denne epoken. Mange av de musikerne vi møter hadde lært seg jazzens grunnelementer på denne tida, men i historiens lys vet vi at mange av dem var på spranget til noe annet - Miles Davis, for eksempel. Mens en musiker som Chet Baker brukte sin karriere til å variere og meditere over den samme musikken han var framme ved her.

Uansett: Denne typen resirkulering gir nye generasjoner muligheten til å få klassikerne på plass i samlingen uten å ruinere seg. Gylne øyeblikk for en billig penge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media