Hett på teateret med Ane på blikktaket

Regissøren mener hun er en fascinerende blanding av feminin sensualitet og noe gutteaktig.

Prisbelønte Ane Dahl Torp har det meste – og viser det i «Katt på heitt blekktak» på Det Norske Teatret.

Stykket til Tennesee Williams vant Pulitzerprisen så langt tilbake som i 1955, men den enkle, men samtidig så kompliserte og dyptpløyende forestillingen som Elizabeth Taylor en gang for alle udødeliggjorde med sin tolkning, er nå overlatt fremadstormende Ane Dahl Torp.

I «Katt på heitt blekktakk» blir hun tidvis virkelig glamorøs, i sterk kontrast til hennes siste rolle på filmlerretet, da hun som kommunisten Nina Skåtøy i «Gymnaslærer Pedersen» noe avslappet og sjaskete vendte kapitalismen ryggen.

Glamorøs

– Vi får eventuelt se hvor glamorøs rollen vil bli, sier Ane Dahl Torp, som mener at hun i rollen som Maggie får en stor og komplisert utfordring på hovedscenen ved teateret.

– Prøvene starter 22. januar og premieren er satt opp åtte uker senere. Det blir hard jobbing, men det ser jeg fram imot. Det er et fengende stykke med gripende karakterer, sier hun til NTB. Som motspiller får hun den allsidige skuespilleren Endre Hellestveit.

– Jeg gleder meg. Han er en flott skuespiller, sier hun om Endre, som spiller Brick Pollit i historien om en sørstatsfamilie i krise. Det problematiske forholdet mellom Brick og Maggie kommer for en dag under feiringen av patriarken Big Daddys fødselsdag. Hun har giftet seg til penger, men finner omsider ut at pengene likevel ikke var snarveien til lykke.

Bredt spekter

SPILLER KLASSIKER: Ane Dahl Torp i Tenneessee Williams\' «Katt på hett blikktak». Foto: SCANPIX
SPILLER KLASSIKER: Ane Dahl Torp i Tenneessee Williams\' «Katt på hett blikktak». Foto: SCANPIX Vis mer

«Katt på heitt blekktak» blir trolig en publikumsmagnet når den er premiereklar. I tillegg har teatersjef Vidar Sandem satt opp et fyldig og spennende program for våren 2007.

– Det er viktig å være til stede i samtiden, og det tror jeg vi har greid med vårt repertoar, sier Sandem.

Teateret åpner med norgespremiere på «Ad Astra» av svenske Karin Boldemann. Det blir samtidig Henny Moans avskjedsforestilling. Norgespremiere har teateret også på «Bussen» av Lukas Bärfuss.

I år skal også Det Norske Teatret markere hundreårsjubileet for Halldis Moren Vesaas, og setter i den forbindelse opp Molieres «Lærde damer», som Vesaas oversatte og dramatiserte. I tillegg kommer også «Tvillingar», en dramatisering av den første boka i en suksesstrilogi av den ungarsk-sveitsiske forfatteren Agota Kristof.

(NTB)