Hett, søtt og svett

Musikalversjonen av den bejublete filmen «The Full Monty» om de arbeidsløse gutta som lager eget strippeshow for å overleve, kan knapt kalles noe mesterverk i sjangeren.

At norgespremieren sitter som et langskudd, skyldes Runar Borges regi, koreografi og oversettelse. En mester i sitt fag er tilbake på plass.

Når dette stoffet holder igjennom en tre timer lang forestilling, er det selvfølgelig først og fremst fordi storyen er god nok. For dette er ikke en spekulativ musikal om mannlige strippere. Snarere en varm og rørende fortelling om en gjeng arbeidsløse kamerater fra Sheffield som er frustrerte og drittleie av å gå og slenge, men som bestemmer seg for å slåss. Både for sin egen selvrespekt, for unger og for ekteskap, og da må noe gjøres.

Desperat

At de bestemmer seg for å lage sitt eget strippeshow, er en nærmest desperat dårlig idé, men et like strålende utgangspunkt for en film som for en musikal.

I Borges norske oversettelse har denne kameratgjengen fått replikker som sitter og som beveger samtidig. De er rørende sjenerte: «Hvordan blir man sexy??», og den profesjonelle stripperen svarer: «Ved å gjøre som Pavarotti. Øve, øve, øve!», og i all sin ubehjelpelighet lærer vi dem etter hvert å kjenne - ikke bare på kroppen.

Sårbart

Williams kostymer er påpasselige i hver eneste lille detalj, og utfyller hvert enkelts personlighet. Her er mange fine, ofte også sårbare portretter.

Teater

«I BLANKE MESSINGEN»
MUSICAL AV TERENCE MCNALLY,
TEKST OG MUSIKK AV DAVID YAZBEK

Thalia Teater,
Chateau Neuf

Plumpt og rørende med full trøkk.

Sven Nordin, som anfører Jerry Lukowski, er scenens og historiens midtpunkt, fattig og fraskilt og glad i guttungen sin slåss han for å overleve. Nordin er i praktslag og gir sin Jerry det helt store musikalformat.

Ikke alene

Men han er ikke alene. Standupkomiker Tommy Steine har all ære av sin teaterdebut som den sjenerte og feite kompisen Dave. Resten av den håndplukkete gjengen - Håvard Bakke, Erik-André Hvidsten, Dag Vågsås og Calvin Ray Stiggers - virker alle som de stortrives, og slikt smitter. Fine persontegninger gjør de alle sammen, og når det kropper seg til i annen akt mot en katastrofal generalprøve, blir de bare enda mer rørende. At Runar Borge årvåkent følger med i en regi på de enkelte rolles premisser, løfter hele oppsetningen.

Vulgært

Visst blir det ofte brølende vulgært og dryppende sentimentalt i en heller brutal scenografi (Bengt Fröderberg), ikke minst fordi musikken fortoner seg som et oppkok av all annen musikalmusikk. Kvinnene gjør nærmest statisttjeneste, men Grethe Kausland som livserfaren pianist og Guri Schanke som livsglad hustru skaper liv og røre. Kveldens stikkord for gutta i blanke messingen er: «Let it go!»

Tiltredes herved.

GIR BLANKE: Anført av en Sven Nordin i praktslag som Jerry Lukowski ga amatørstripperne i «I blanke messingen» alt de har på norgespremieren i Chateau Neuf i går.