MYTEOMSPUNNET: Vincent van Gogh er en av de mest myteomspunnede kunstnerne i kulturhistorien. Nå kaster en ny biografi et nytt lys over hans angivelige selvmord. Foto: Scanpix
MYTEOMSPUNNET: Vincent van Gogh er en av de mest myteomspunnede kunstnerne i kulturhistorien. Nå kaster en ny biografi et nytt lys over hans angivelige selvmord. Foto: ScanpixVis mer

Hevder å ha løst mysteriet rundt Vincent van Goghs død

Nye opplysninger kan gjøre at kunsthistorien må skrives på ny.


(Dagbladet): Når historien om den verdenskjente kunstneren Vincent van Gogh oppsummeres, er som regel tre elementer med:

1. Han skar av seg øret i absintrus.

2. Han står bak det ikoniske maleriet «Vase med tolv solsikker».

3. Han begikk selvmord i en åker i Frankrike i 1890.

Nå sår imidlertid de Pulitzer-vinnende forfatterne Steven Naifeh og Gregory White Smith tvil om det siste punktet, ifølge The Australian.

Mystikk I biografien «Van Gogh: The Life» lanserer de en velbegrunnet teori om at den legendariske kunstneren ikke tok sitt eget liv, men ble skutt ved en feiltakelse av to unge gutter med en defekt .380 kaliber pistol og en forkjærlighet for den ville vesten.

Van Goghs angivelige selvmord har fram til i dag vært omkranset av en hel del mystikk.

Selv om kunstneren fortalte de som fant ham med det dødelige skuddsåret i brystet at han prøvde å ta sitt eget liv, mener forfatterne at det er en del ting som ikke stemmer.

Van Gogh hadde ved flere anledninger uttrykt at å begå selvmord var «en feig handling». Det ble heller ikke funnet noen pistol på åkeren. Hvorfor skulle han skyte seg i brystet, og ikke i hodet, om han ville drepe seg selv? Og siden han ikke døde før 30 timer etter det fatale skuddet, hvorfor avfyrte han ikke et andre skudd?

Brødrepar Det alternative scenariet som de prisvinnende forfatterne lanserer i den nye biografien går som følger:

De tror skuddet ble avfyrt av en 16 år gammel gutt ved navn Rene Secretan, som hadde fått et nært forhold til den nederlandske kunstneren. Secretan likte å gå rundt med en cowboyhabitt som han hadde kjøpt i Paris. Som tilbør hadde han alltid med seg en gammel .380 kaliber pistol. Den skjøt han ekorn, fugler og fisk med, ifølge forfatterne.

Også hans eldre bror, Gaston, skal ha vært med ham den dagen. Kort tid før Rene Secretan døde i 1958, fortalte han en fransk journalist om sitt forhold til van Gogh. Han tegnet et bilde av en mann som lignet mer på en «skitten hjemløs» enn det livskraftige geniet som Kirk Douglas portretterte i filmen «Lust for Life».

Han innrømmet i detalj at han ofte brukte å opptre fornærmende overfor van Gogh, men var vag da han ble spurt om kunstnerens død og sa at han hadde lest om det i en fransk avis.

Ifølge forfatterne Naifeh og Smith sto det aldri noe om dødsfallet i noen aviser i Paris.

Påtok seg skyld I tillegg belegger forfatterne teorien sin med at kunsthistorikeren John Rewald  besøkte den franske byen Auvers, der van Gogh døde, på 1930-tallet, hvor han hørte rykter om at kunstneren ble skutt ved en feiltakelse av to gutter og selv påtok seg skylda for å skåne de to guttene.

Som det ifølge The Austrailan står i biografien: «Van Gogh var mer psykisk plaget, ensom og depressiv enn man noen sinne kunne tenkt seg, og så på døden som en kjærkommen vei ut.»

- Vi har tenkt på denne avsløringen lenge og vel. Vi mener denne handlingen gjør Vincent mer nobel. At han skjønte det var et uhell, og at han derfor påtok seg skylda for skuddet slik at  det ikke skulle ødelegge guttenes liv, sier Naifeh til the Australian.

- Godt dokumentert Ann Dumas, som kurerte fjorårets «Royal Academy show Van Gogh: The Artist and his Letters» lovpriser biografien, men sier at man må ta teorien om van Goghs død for det det er: en teori.

- Men den er veldig godt begrunnet og godt dokumentert med bevis. Jeg tror det kan være en mulighet for at de er inne på noe, sier hun til avisa.

Den norsk forfatteren og museumspedagogen Marit Lande (75) har skrevet van Gogh-boka «Med ild i sjelen».

Hun sier til Dagbladet at hun er veldig forundret over å høre teoriene i den nye biografien.

- Hvis man ser på de siste brevene han skrev til broren Theo, så ser det jo ut som at han planlegger sin egen død. Han var veldig ulykkelig, og jeg tror egentlig at han ikke så noen annen vei ut enn å begå selvmord. Men man kan jo aldri vite, sier Lande.

SELVPORTRETT: Vincent van Gogh var blant annet glad i å male selvportetter. Dette iførte en hatt av filt. Foto: Scanpix
SELVPORTRETT: Vincent van Gogh var blant annet glad i å male selvportetter. Dette iførte en hatt av filt. Foto: Scanpix Vis mer