Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hevder å ha oppdaget en annen kvinne under Mona Lisa

Forsker skal ha funnet et annet maleri under Da Vincis Mona Lisa.

HVA SKJULER SEG BAK? Pascal Cotte har i et tiår undersøkt Leonardo Da Vincis berømte verk, Mona Lisa. Nå hevder han at det skjuler seg et annet maleri bak det ikoniske bildet. Her med en kopi av bildet i San Francisco i 2007. Foto: NTB Scanpix
HVA SKJULER SEG BAK? Pascal Cotte har i et tiår undersøkt Leonardo Da Vincis berømte verk, Mona Lisa. Nå hevder han at det skjuler seg et annet maleri bak det ikoniske bildet. Her med en kopi av bildet i San Francisco i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I 2011 hadde Louvre-museet i Paris over 8,8 millioner besøkende. Det kan skyldes de om lag 35 000 ulike verkene museet kan skilte med.

Ett av disse verkene er Leonardo Da Vincis kjente maleri, Mona Lisa. Med sitt mystiske utrykk har folk i flere århundrer latt seg fascinere av jenta kunstneren skal ha malt i perioden 1503 til 1519.

En av de mest engasjerte i nyere tid har vært Pascal Cotte. I over et tiår har han undersøkt maleriet med egenutvikla teknologi.

Nå skal han ha funnet et annet maleri gjemt under den Mona Lisa vi alle kjenner.

Lysteknologi Cotte har nemlig brukt såkalt Layer Amplification Method (LAM) på Mona Lisa. Han er selv en av utviklerne av systemet. Det sendes skarpe lys mot maleriet, som kommer tilbake med informasjon om hvordan bildet i sin tid ble malt. Dette fikk han tillatelse fra museet til å gjøre i 2004.

Til BBC forklarer Cotte hvordan systemet fungerer.

- Vi kan nå analysere nøyaktig hva som skjer på innsiden av malingslagene. Det vi gjør er som å skrelle en løk, vi fjerner malingslag digitalt, sier han.

Det er altså slik han skal ha funnet ut at det skjuler seg et annet maleri av en annen kvinne bak det vi kjenner som Mona Lisa.

- Kan knuse myter Cotte hevder at bildet han har funnet under portretter, er den originale Mona Lisa. Han mener at det som er malt over, kvinnen vi assosierer maleriet med, er en annen kvinne.

Ifølge BBC er det nemlig teorier rundt at Mona Lisas ekte navn var Lisa Gherardini, en kone av en silkehandler i Firenze.

- Da jeg hadde rekonstruert maleriet av Lisa Gherardini, stod jeg foran bildet og så at hun var en helt annen Mona Lisa. Dette er ikke samme kvinne, forklarer han.

Skillene mellom denne Mona Lisa og vi kjenner, er blant annet leppestørrelsen. På maleriet Cotte hevder å ha funnet, er også hendene og nesa større enn på bildet i forgrunnen.

- Dette resultatet kan knuse mange myter og forandre vårt inntrykk av Leonardos mesterverk for alltid, påstår han.

Kunsteksperter kritiske CNN har pratet med kunsthistoriker Martin Kemp. Han er skeptisk.

- Det gjøres ofte forandringer mens man lager et portrett, som i de fleste av Leonardos malerier. Det jeg ser er en forandring fra et normalt portrett av en kvinne fra Firenze til et mer filosofisk og poetisk bilde av universal dimensjon, forklarer han.

Flere kunsteksperter melder seg også kritiske ovenfor blant andre BCC.

Myteomspunnet Dette er på langt nær første gangen noen hevder å ha funnet svar på gåter i Leonardo Da Vincis verk. Mona Lisa er bare ett av maleriene hans som fortsatt skaper debatt i kunstkretser.

I 2010 ble det oppdaga noe som så ut som tall i Mona Lisas øyne. Forskere var uenige om det stod 72 eller L2, men var enige om at det var merkelig at ingen hadde oppdaget det tidligere.

KAN NOEN GJEMME SEG BAK?: Mona Lisa henger i dag på Louvre i Paris. Pascal Cotte hevder det befinner seg en annen kvinne bak maleriet. Foto: NTB Scanpix
KAN NOEN GJEMME SEG BAK?: Mona Lisa henger i dag på Louvre i Paris. Pascal Cotte hevder det befinner seg en annen kvinne bak maleriet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tre år seinere ble familiegraven til det som er antatt å være Da Vincis modell åpnet. Her ville forskerne bruke teknologi for å se om de fant kvinnen som har forført en hel verden med sin mystikk.

Da Vincis maleri av den siste nattverden til Jesus har også skapt mye spekulasjon. Bedre ble det ikke da Dan Brown lanserte boka «The Da Vinci Code» som tok for seg flere av Da Vincis verk og mystikken rundt dem. Filmatiseringen av boka spilte inn 750 millioner dollar internasjonalt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media