Albert Camus

Hevder bilulykke var KGB-drap

Ei ny bok hevder at bilulykken som drepte nobelprisvinner Albert Camus ble arrangert etter ordre fra den sovjetiske utenriksministeren.

NOK AV ÅRSAKER: Ifølge den italienske professoren Giovanni Catelli hadde den sovjetiske utenriksministeren nok av årsaker til å ville eliminere Albert Camus. Foto: NTB Scanpix
NOK AV ÅRSAKER: Ifølge den italienske professoren Giovanni Catelli hadde den sovjetiske utenriksministeren nok av årsaker til å ville eliminere Albert Camus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

4. januar 1960 døde den franske forfatteren Albert Camus i en bilkrasj. Sjåføren mistet kontroll over bilen og kjørte inn i et tre. Dette var tre år etter Camus vant Nobelprisen for litteratur.

I sin nye bok, «The Death of Camus», hevder den italienske professoren Giovanni Catelli at ulykken var et attentat, altså et planlagt drap utført av KGB-spioner, etter ordre fra den sovjetiske utenriksministeren, Dmitrij Sjepilov. Dette skriver The Guardian.

Professoren lanserte først denne teorien i 2011, basert på en teori i boka «Et helt liv» av den tsjekkiske dikteren Jan Zábrana. Aftenposten omtalte saken, og skrev at ministeren ifølge Catelli hadde nok av årsaker til å ville eliminere Camus. I en artikkel om oppstanden i Ungarn i 1956 gikk han til frontalangrep på Sjepilov, og holdt ham ansvarlig for den brutale måten opprøret ble slått ned på.

Han protesterte også mot hvordan sovjetiske soldater knuste arbeideropprøret i Øst-Berlin i 1953, og irriterte sovjetiske myndigheter ved å ta parti for sin russiske kollega Boris Pasternak, som ble sett på som «anti-Sovjet».

NOBELPRIS-VINNER: Etter å offisielt ha blitt annonsert som vinner av Nobels litteraturpris i 1957, blir Albert Camus gratulert av den franske skuespillerinnen Madeleine Renaud. Foto: NTB Scanpix
NOBELPRIS-VINNER: Etter å offisielt ha blitt annonsert som vinner av Nobels litteraturpris i 1957, blir Albert Camus gratulert av den franske skuespillerinnen Madeleine Renaud. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere spekulasjoner

Catelli er ikke den eneste som har satt spørsmålstegn ved Camus sitt dødsfall. I tillegg til at artikkelen fra 2011 var basert på Zábrana sin bok, skrev Herbert Lottman ifølge The Guardian dette i sin biografi om Camus i 1978:

- Ulykken ser ut til å ha vært forårsaket av en punktering eller ødelagt hjulaksel. Eksperter lurte på hvordan det kunne skje på en lang, strak strekning på en 30 fot bred vei, hvor det i tillegg var lite trafikk.

Zábrana kommer derimot med en forklaring fra en kilde som han selv hevder er en kunnskapsrik mann, og skriver at KGB har festet et skarpt instrument til dekket, som igjen forårsaket punkteringen da bilen kjørte i høy fart.

«ANTI-SOVJET»: Albert Camus var tydelig kritisk til sovjetiske handlinger. Foto: NTB Scanpix
«ANTI-SOVJET»: Albert Camus var tydelig kritisk til sovjetiske handlinger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mannen nektet å fortelle meg hvem kilden hans var, men hevdet den var helt troverdig, skriver Zábrana.

Får støtte

Catelli har siden artikkelen brukt flere år på å finne belegg for Zábrana sin påstand, ifølge The Guardian. Boka inneholder et intervju med Zábranas kone Marie, en undersøkelse av KGB sin infiltrering av Frankrike, og et vitnesbyrd fra den kontroversielle franske advokaten Jacques Vergès.

Etter boka ble publisert i Italia ble Catelli kontaktet av en italiensk advokat, Giuliano Spazzali, som selv hadde vært i kontakt med Vergès.

- Vergès sa at ulykken var arrangert. Jeg tror at Vergès hadde mer bevis enn han ville dele med meg, fortalte han til Catelli.

Den italienske professoren får også støtte fra den amerikanske forfatteren og filmregissøren, Paul Auster.

- Det er en forferdelig konklusjon, men etter å ha sett på bevisene Catelli har gitt oss er det vanskelig å være uenig med ham.

Ikke overbevist

Alison Finch, professor i fransk litteratur ved University of Cambridge, er riktignok ikke overbevist.

- Det ville betydd at attentatet var godkjent fra høyeste hold, og da sannsynligvis fra De Gaulle. Dette er for meg usannsynlig. De Gaulle, som selv var en framgangsrik forfatter, hadde stor respekt for franske intellekter, inkludert dem han var uenige med, sier hun til The Guardian.

Filosofen Michel Onfray var også skeptisk da Aftenposten omtalte saken i 2011. Han holdt på det tidspunktet på med en ny biografi om Camus, og trakk fram at Camus egentlig skulle ta toget den dagen, men ombestemte seg i siste sekund. I tillegg var det forlagets bil, ikke hans.

- Sovjet hadde sikkert lyst til å likvidere Camus, men ikke slik, sa Onfray til ukemagasinet L'Express.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer