Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hevder det spres farlige fordommer i «Broen»

Svensk kulturredaktør reagerer på tv-serien.

«BROEN» FÅR KRITIKK: Karakteren Saga Norén som spilles av skuespilleren Sofia Helin skaper debatt. 
Foto: SVT
«BROEN» FÅR KRITIKK: Karakteren Saga Norén som spilles av skuespilleren Sofia Helin skaper debatt. Foto: SVT Vis mer

(Dagbladet): Sesong to av tv-serien «Broen» ble avsluttet sist mandag på NRK til blandete kritikker (OBS! Spoiler).

En som har reagerte på denne sesongen av tv-serien er Birgitta Rubin, som er kulturredaktøren i den svenske avisa Dagens Nyheter. Hun har skapt debatt etter å ha skrevet at det spres farlige fordommer i «Broen».

Det som fikk Rubin til å reagere er at hun mener tv-serien «Broen» påstår at det finnes en psykologisk forklaring for Aspergers syndrom. I tillegg mener hun at Sagas Noréns sosiale problemer overdrives, i et debatt innlegg i Dagens Nyheter.

Svært kritisk Rubin er svært kritisk til at det i «Broen» avsløres at Sagas mor skal ha lidd av Münchhausen by proxy. Münchhausen by proxy innebærer at en mor utsetter sitt barn for psykiske og fysiske skader.

Dette hevder Rubin fører til at det gjøres en kobling mellom Saga Norens karaktertrekk som kan knyttes til Aspergers syndrom og Münchhausen by proxy. Denne psykologiske koblingen skal ha vært framtredende i forskningen på Aspergers syndrom tidligere, noe som senere har vist seg ikke å ha vitenskapelig tyngde

Tar feil Hans Rosenfeldt som er en av manusforfatterene bak «Broen» skriver i et debattinnlegg at Rubin tar helt feil.

- Vi sier ikke, eller antyder noe sted, at mammaens sykdom på noen måte har påvirket, forverre eller vært årsaken til Sagas eventuelle autistiske forstyrring, skriver Rosenfeldt i Dagens Nyheter.