Hevder Elvis egentlig var brite

I 40 år har amerikanerne klaget over at britiske band som The Beatles og The Rolling Stones stjal popmusikken fra USA. Nå slår øyboerne tilbake, og hevder at selveste Elvis egentlig var brite.

Eller i alle fall av britisk avstamning, for ifølge forfatteren Allan Morris stammet Elvis fra den skotske smeden Andrew Presley. Andrew svingte slegga i landsbyen Lonmay i det østlige Skottland for rundt 300 år siden.

- Jeg tror jeg har funnet gull. I Memphis har de Graceland, nå kan vi få Elvisland i Lonmay, sier Morrison, som tilføyer at grovsmeden Andrews sønn av samme navn ble den første Presley i Amerika, da han utvandret til Nord-Carolina i 1745.

Men Morrisons påstand møter rasende protester - ikke i USA, men i Wales, der universitetslektor Terry Breverton hevder at Presley-slekten i virkeligheten er walisisk.

- De kom fra Preseli-årsene i Vest-Wales, framholder Breverton.

Waliserne har i alle år fortalt hverandre legenden om St. Elvis fra Munster i Irland (!) skal ha kristnet og døpt den walisiske nasjonalhelgenen St. David. I USA mener mange at Elvis delvis var av skotsk avstamning, men at han også hadde cherokee-indiansk blod i årene.

NTB

<B>BRITISK?</B> I så fall; skotte eller waliser?