Hevder han har funnet løsningen på Shakespeare-gåten

Petter Amundsens kinodokumentar settes opp på 40 britiske kinoer.

KK: Dokumentarfilmen «Shakespeares skjulte sannhet» har norsk kinopremiere fredag. Deretter vil regissør Jørgen Friberg og kodeknekker Petter Amundsen følge filmen ut i verden.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KK: Dokumentarfilmen «Shakespeares skjulte sannhet» har norsk kinopremiere fredag. Deretter vil regissør Jørgen Friberg og kodeknekker Petter Amundsen følge filmen ut i verden. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): I 2006 skapte organist og amatørkryptograf Petter Amundsen (49) oppstyr da han, sammen med forfatter Erlend Loe, utga boka «Organisten».

Amundsen har i ti år gått løs på det han hevder er et kodesystem i originaltrykket av William Shakespeares verker, og hevder blant annet at det var en gruppe menn under forfatter og filosof Sir Francis Bacons ledelse - kalt Rosenkreuzerne - som skrev skuespillene, som en del av et frimurerisk prosjekt.

Fredag har kinodokumentaren «Shakespeares skjulte sannhet» premiere, og ifølge Amundsen er han nå nærmere en avsløring enn noensinne. Og han har aldri vært i tvil om at hans teorier er korrekte.

- Men konsekvensene av å gi meg rett er store, sier han.

Forenklet I boka «Organisten» søkte han ved hjelp av kodeknekking svar på spørsmål som «hvem var egentlig Shakespeare?» «hvor er det blitt av originalmanuskriptene hans?» og «hva ligger skjult på skatteøya Oak Island ved Canadas østkyst?»

Høsten 2009 ble dokumentarserien «Shakespeares skjulte koder», som bygger på boka, vist på NRK. Den premiereklare dokumentaren er, ifølge regissør Jørgen Friberg, en forenklet versjon.

- Men uten å miste substans. Det store spørsmålet nå er «hva mener akademia om dette?». De kan ikke fortsette å flykte, sier Friberg, som fikk ideen til filmen for fire år siden.

I tillegg til norsk kinopremiere fredag, vil «Shakespeares skjulte sannhet» bli vist på hele 40 kinoer i Storbritannia i sommer. Den får også kinopremiere i Canada til høsten. Det er oppsiktsvekkende for en norsk dokumentarfilm.

- Det skjer ting internasjonalt, og det er spennende. Filmen har internasjonalt potensial, sier Friberg.

Intenst I juli dro Amundsen og Friberg tilbake til Oak Island, da sammen med skuespiller og Shakespeare-ekspert Robert Crumpton, i håp om å komme nærmere en avsløring. Sistnevnte ble i utgangspunktet med på skattejakten for å knuse Amundsens teorier.

- Robert avfeide teoriene mine totalt. Underveis reagerte han både med høflighet og skepsis, og til tider ble det veldig intenst og ubehagelig, uten at jeg vil røpe mer om det, sier Amundsen til Dagbladet.

Ekspedisjonsteamet forfulgte sporene fra kodeknekkinga via Shakespeares gravsted i Stratford og Bacons hjemby St. Albans før turen endte på Oak Island.

Det er her det såkalte «punkt x» ligger, stedet hvor det antydes at man ikke bare finner Shakespeares originalskrifter, men også jødedommens forsvunne skatter.

- Det står i kodene hva som skal utføres, og vi har fullført denne oppskriften, sier Friberg kryptisk.

- Er prosjektet avsluttet nå?

- Langt ifra. Det stopper ikke her, tvert imot. Det ligger noe i den dammen, og vi skal fortsette, om enn med et annet mål jeg ikke vil snakke om nå, sier Amundsen, og antyder at dammen, altså «punkt x», er kilden til en rekke forsvunne religiøse skatter av enorm verdi.

Livsfarlig Det har i løpet av årene vært mange som har stilt seg både skeptisk og kritisk til Amundsens teorier.

- Jeg forstår skeptikerne godt, jeg er selv skeptiker. Det er ikke noe problem for meg å bli latterliggjort, men jeg ville gitt det en sjanse og undersøkt om det var noe der eller ei, sier Amundsen.

- Jeg har aldri hatt et filter når det kommer til å fortelle historien min, men kanskje jeg burde holdt kjeft? Religion er livsfarlig, dette er et stort ansvar, sier Amundsen kryptisk.

- Hva er du mest redd for?

- Å ha rett. Jeg kommer til å få gjennomgå. Og det er bare et spørsmål om når, jeg vet ikke om jeg får oppleve det. Konsekvensene av å ha rett kan føre til religiøs krig, og livet mitt blir et helvete. Jeg synes jeg har sånn passe med henvendelser nå, og tør ikke tenke på hva som vil skje om jeg har rett. Jeg vil ikke bli som Michael Jackson, smiler Amundsen.

De understreker at den premiereklare dokumentaren ikke bare er for de som er over gjennomsnittet interesserte eller smarte.

- Det er en underholdende film om to mennesker, der historien ligger i bunn. Den er spennende, morsom, frustrerende og irriterende. Og beundringsverdig. Ikke overfor meg, men disse menneskene som har laget dette systemet. Jeg har jo ikke gjort annet enn å peke på det, sier Amundsen.

SKATTEJAKT: Petter Amundsen, Robert Crumpton og resten av ekspedisjonsteamet besøkte flere steder for å finne svar på Shakespeare-gåta. Her er de i Holy Trinity Church i Stratford, der forfatteren ble gravlagt fra i 1616.
SKATTEJAKT: Petter Amundsen, Robert Crumpton og resten av ekspedisjonsteamet besøkte flere steder for å finne svar på Shakespeare-gåta. Her er de i Holy Trinity Church i Stratford, der forfatteren ble gravlagt fra i 1616. Vis mer