Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hevder manglende norsk avtale kunne ødelagt Little Stevens karriere i USA

- Det betyr praktisk talt at du får yrkesforbud.

SKRIVES OM: Steven Van Zandt har deltatt i ei ny bok av Hans-Olav Thyvold som handler om «Lilyhammer»-stjerna. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKRIVES OM: Steven Van Zandt har deltatt i ei ny bok av Hans-Olav Thyvold som handler om «Lilyhammer»-stjerna. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Steven Van Zandt har de siste tre årene jobbet på millionsuksessen «Lilyhammer» sammen med NRK og produksjonsselskapet Rubicon.

Siden han er en amerikansk skuespiller, som tidligere har vært med i blant annet «The Sopranos», er han tilknyttet det amerikanske mektige skuespillerfagforbundet SAG (Screen Actors Guild).

I en ny bok om Van Zandt, som heter «Little Steven: Fra New Jersey til Lilyhammer», skriver forfatter Hans-Olav Thyvold at dette medlemskapet var bakgrunn for en unnlatelsessynd begått av Rubicon overfor Van Zandt, som kunne fått alvorlige konsekvenser for skuespillerens film- og TV-karriere i USA.

- Sykeforsikringen ryker Rubicon har nemlig ikke SAG-avtale med i forbindelse med «Lilyhammer», noe forfatteren skriver at SAG-medlemmet Van Zandt ikke var informert om.

- Hvis du vil bruke en av disse skuespillerne som er medlem av SAG, så må du ha en standardavtale i boks med fagforbundet. Det betyr at du betaler inn en viss sum for å bruke en SAG-skuespiller. Disse pengene bruker fagforeningen til pensjonsfond, sykeforsikringsordninger og det hele. Hvis en SAG-skuespiller jobber med en produsent som ikke har en slik avtale, kan han bli kastet ut av fagforbundet og sykeforsikringen ryker. Det betyr praktisk talt at du får yrkesforbud i USA, sier Thyvold til Dagbladet.

- Dette er en mann på over 60 år som ferdes på filmsett og konsertscener verden over. Det er ikke akkurat av de sikreste jobbomgivelsene i verden. Hvem skulle tatt regninga om det tok fyr i parykken hans mens sykeforsikringen hans var kansellert, spør forfatteren.

Dagbladet avslørte i sommer at nå avdøde James Gandolfini, selveste Tony Soprano, hadde sagt ja til å gjøre en opptreden i sesong to «Lilyhammer». Ifølge Thyvold var det da Van Zandt triumferende fortalte Rubicon at han hadde fått ja fra «The Sopranos»-serieskaper David Chase til å bruke karakterene hans, i tillegg til å ha alle skuespillerne i Soprano-familien ombord, at den manglende SAG-avtalen kom for en dag.

- Denne situasjonen hadde Steven Van Zandt, uten å være klar over det, levd med i tre år, sier forfatteren, som presiserer at Van Zandt har et bedre forhold til Rubicon den dag i dag.

Rubicon bekrefter overfor Dagbladet at de nå er i forhandlinger om en SAG-avtale, men vil ikke gå inn på hvorfor de ikke har hatt det tidligere, om Van Zandt var klar over den manglende avtalen eller om konsekvensene kunne være så katastrofale som Thyvold skriver i boka.

JOBBER SAMMEN: I tillegg til å være involvert i radiokanalen Rox 90,1 sammen, har Hans-Olav Thyvold skrevet bok om Little Steven. Da Thyvold spurte ham om lov, selv om det ikke klassifiseres som en autorisert bok, var svaret: Do what the fuck you want to do. Foto: ROX 90,1
JOBBER SAMMEN: I tillegg til å være involvert i radiokanalen Rox 90,1 sammen, har Hans-Olav Thyvold skrevet bok om Little Steven. Da Thyvold spurte ham om lov, selv om det ikke klassifiseres som en autorisert bok, var svaret: Do what the fuck you want to do. Foto: ROX 90,1 Vis mer

- Steven er en smart fyr som har jobbet mye innen TV, som i tillegg har folk rundt seg som tar vare på interessene hans. Mer utdypende kan jeg imidlertid ikke svare på det uten å røpe innhold i kontrakter og hvem som har ansvaret for hva, sier programsjef for drama i Rubicon, Anne Kolbjørnsen, til Dagbladet.

Soprano-scene Siden Rubicon først ble involvert med «Lilyhammer», har hele ledelsen blitt byttet ut.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra SAG eller den norske Produsentforeningen, men Norsk Skuespillerforening opplyser at det viktigste for dem er at det blir brukt norske tariffavtaler når amerikanske skuespillere benyttes i Norge.

Videre i boka røpes det for første gang hvordan «Lilyhammer»-scenen med «The Sopranos»-skuespillerne skulle utspille seg.

Thyvold beskriver scenen slik, basert på manusutkastet til siste episode av sesong to:

Uten at seerne skjønner at man befinner seg i en drøm, bakser Frank Tagliani, Van Zandts rollefigur, seg åpenbart medtatt gjennom et øde norsk landskap natterstid. Han kommer fram til en øde hytte i skogen, der han banker på for å be om hjelp. Døra åpnes, og der står Tony Soprano i sin klassiske slåbrok, og Frank blir invitert inn, der også Carmella og ungene befinner seg.

Rubicon, ved Anne Kolbjørnsen, bekrefter manusutkastet med drømmescenen overfor Dagbladet, men ifølge Kolbjørnsen var det produksjonsbudsjett og tidspress som var det helt avgjørende for at scenen ikke ble noe av før Gandolfini døde, ikke den manglende SAG-avtalen.

PORTRETTBOK: I tillegg til mange andre kilder, består boka av intervjuer Thyvold har gjort med Little Steven fra 1984 fram til i dag.
PORTRETTBOK: I tillegg til mange andre kilder, består boka av intervjuer Thyvold har gjort med Little Steven fra 1984 fram til i dag. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media