Hevder NRK-sjef overbetalte kompisen

Arne Berggren fikk 30 prosent av honoraret for «Taxi» uten å ha bidratt med mer enn 6 prosent av manuset, sier regissøren.

(Dagbladet): I en kronikk i Aftenposten i dag skriver regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen at det holdt på å ende med katastrofe da NRK Drama-sjef Hans Rossiné engasjerte sin personlige venn Arne Berggren som manusforfatter på TV-serien «Taxi».

Ifølge Rolfsens kronikk leverte ikke Berggren noe brukbart manus, noe som satte hele produksjonen i fare. I det ferdige manuset skal bare seks prosent være Arne Berggrens verk.

Likevel fikk Berggren tretti prosent av honoraret, mens Rolfsens regihonorar ble barbert med 100 000 kroner. Fordelingen skal ha blitt presentert regissøren på første opptaksdag. Skrev ikke Rolfsen under på kontrakten, truet Rossiné med å ikke sende «Taxi».

«Jeg er ikke i tvil om at timingen handlet om å 'ta meg' en dag jeg hadde guarden nede», skriver Ulrik Imtiaz Rolfsen.

- Tjente 150 000 på vennskap Fortsatt får Arne Berggren 30 prosent av manuspengene hver gang den Gullrute-vinnende TV-serien selges til utlandet. «Hans vennskap med Hans Rossiné har så langt gitt ham mer enn 150 000 kroner», skriver regissøren.

NRKs kulturredaktør Hege Duckert sier til Aftenposten at Berggren egentlig skulle hatt mer betalt, siden han leverte et førsteutkast til manus. Ifølge henne har det ferdige manuset ingenting å si for honoreringen av førsteutkastet.

Hun beklager samtidig at Rolfsen fikk sin manuskontrakt så seint som første opptaksdag.

Dramasjefen i NRK har møtt kraftig motbør etter at Dagbladet for to uker siden kunne avsløre hans nye strategi med å gi manusforfatterne mer makt i produksjonen av TV-serier. Tidligere i år ble prestisjeproduksjonen «Erobreren» slaktet av kritikerne og ignorert av TV-seerne.

- Vi ønsker å gjøre produksjonene mer forfatterstyrte. Det tror vi vil gi enda høyere kvalitet, sa Hans Rossiné til Dagbladet 16. november.

- Driti ut Regissørene Pål Sletaune og Hans Petter Moland var blant dem som reagerte på strategiendringen.

-NRK Dramas største problem er NRK Drama. Jeg tror det beste hadde vært om det ble lagt ned, sa Moland til Dagbladet.

Arne Berggren - som for tida jobber som såkalt «showrunner» med overordnet kreativt ansvar på såpeserien «Hotel Cæsar» - forsvarte den nye NRK-strategien i en kronikk i Dagbladet, men fikk svar på tiltale fra skuespiller Anders Baasmo Christiansen.

Christiansen mener «dyktige skuespillere gang på gang blir kledd av og driti ut i NRK Dramas produksjoner» og spør om det er riktig at Rossiné beholder jobben etter fadesen med «Erobreren».

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Arne Berggren i dag. Hans Rossiné ønsker ikke å kommentere denne saken.