STÅR PÅ SITT: Det såkalte Mona Lisa-stiftelsen i Sveits fortsetter å gjøre tester på maleriet som ble oppdaget utenfor London i 1913. DE hevder det dreier seg om en ekte Leonardo da Vinci, til alt overmål eldre enn Mona Lisa-en i Louvre i Paris. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
STÅR PÅ SITT: Det såkalte Mona Lisa-stiftelsen i Sveits fortsetter å gjøre tester på maleriet som ble oppdaget utenfor London i 1913. DE hevder det dreier seg om en ekte Leonardo da Vinci, til alt overmål eldre enn Mona Lisa-en i Louvre i Paris. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINIVis mer

Hevder nye tester støtter teori om at dette er Leonardos verk

Men en norskeid kopi av «Mona Lisa» har den samme øya i bakgrunnen.

(Dagbladet): Nye undersøkelser støtter hypotesen om at den såkalte Isleworth-Mona Lisaen faktisk er malt av Leonardo da Vinci og en tidlig versjon av verdens mest berømte kunstverk. Det hevder den sveitsiske Mona Lisa-stiftelsen som iherdig jobber for å autentisere kunstverket som ekte, ifølge Reuters.

Kunstverket ble oppdaget i England i 1913 og har hatt flere eiere før det endte i Sveits. Der lå det flere tiår i en bankboks før det ble vist fram for offentligheten i fjor høst. Det påstås at maleriet er en tidlig versjon av Mona Lisa, utført av Leonardo flere år før han malte den versjonen som i dag henger i Louvre-museet i Paris.

Kritisk Kunsteksperter - som Oxford-professoren Martin Kemp - hevder det hele er et gigantisk PR-jippo og at alt tyder på at det dreier seg om en kopi av langt nyere dato.

De fleste av hans innvendinger går på at de delvis gjennomsiktige tekstilene modellen er drapert i, er gjengitt på en svært mye mindre raffinert måte enn det da Vinci gjorde.

Men også den uferdige bakgrunnen, med en øy som speiles i vannet til venstre for modellens hode, er så amatørmessig utført at det umulig kan være tale om da Vinci, hevder Kemp.

Akkurat den samme øya kan fascinerende nok ses på en Mona Lisa-kopi som har vært eid av Nasjonalmuseet i Oslo siden 1837.

En kopi Dette maleriet er signert «Bernardo Luini 1537», og tidligere regnet for å være en kopi malt ikke lenge etter originalen, men signaturen er forlengst avslørt som falsk.

Ifølge en artikkel av Marit Lange og Leif Plahter i utstillingskatalogen «Nasjonalmuseets første 25 år» fra 1988, kan denne kopien, basert på bestanddeler i malingen, dateres til slutten av 1600-tallet eller starten av 1700-tallet.

Det er ikke kjent hvem som malte Oslo-Mona Lisaen.

Nye tester Den sveitiske stiftelsen har fortsatt til gode å tilbakevise innvendingene til Martin Kemp - som ikke har sett Isleworth-maleriet med egne øyne, men hevder han ut fra fotografier kan avfeie det som en nyere kopi. Bare det at Isleworth-Mona Lisa er malt på lerret, ikke treplate, skal være et kraftig indisium på at det ikke er en ekte Leonardo.

Tidligere har stiftelsen karbondatert maleriet, og funnet at det trolig ble malt mellom 1410 og 1455, skriver The Guardian. Den Mona Lisa-en vi kjenner fra skolebøkene, er sannsynlgvis malt mellom 1503 og 1506.

Den sveitsiske stiftelsen - som hevder den ikke har noen økonomiske interesser i maleriet - har nå fått utført flere tester som angivelig viser at det er Leonardo da Vinci som står bak. Dette skal være studier gjort av en spesialist på geometriske kvaliteter i da Vincis arbeider, samt tester utført av den tekniske høyskolen i Zürich.

- Sammenstilt med overfloden av vitenskapelige, fysiske undersøkelser vi tidligere har fått utført, tror jeg alle vil oppfatte bevisene for at dette er Leonardo som overveldende, sier David Feldman, visepresident i Mona Lisa-stiftelsen, til Reuters.

Isleworth-maleriet viser den samme kvinnen som den kjente Mona Lisa, men yngre og foran en annerledes bakgrunn. Dreier det seg om en autentisk Leonardo er det intet annet enn en sensasjon.

SJEKK ØYA: Den omstridte, sveitsiske Isleworth-Mona Lisaen (til høyre) har den samme øya over modellens høyre skulder som Nasjonalmuseets maleri (i midten), for lengst bekreftet å være en 1700-tallskopi. Den uomtvistelig ekte Leonardo-Mona Lisaen i Louvre i Paris (til venstre) har en ganske annerledes bakgrunn. Foto: Stella Pictures/Nasjonalmuseet/NTB Scanpix
SJEKK ØYA: Den omstridte, sveitsiske Isleworth-Mona Lisaen (til høyre) har den samme øya over modellens høyre skulder som Nasjonalmuseets maleri (i midten), for lengst bekreftet å være en 1700-tallskopi. Den uomtvistelig ekte Leonardo-Mona Lisaen i Louvre i Paris (til venstre) har en ganske annerledes bakgrunn. Foto: Stella Pictures/Nasjonalmuseet/NTB Scanpix Vis mer