Vincent van Gogh

Hevder nytt brev sår tvil om hvorfor kunstneren skar av seg øret

Vincent van Goghs psyke forundrer fortsatt kunstverdenen.

SKAR AV SEG ØRET: Vincent van Gogh tok et barberblad og gjorde kort prosess med sitt høyre øre. Ifølge kunsthistorikerne var det etter en krangel med mentoren Paul Gauguin,  men nå hevder en forfatter å ha funnet nye opplysninger. Foto:  «Mann med avskåret øre» / Vincent van Gogh / Shutterstock
SKAR AV SEG ØRET: Vincent van Gogh tok et barberblad og gjorde kort prosess med sitt høyre øre. Ifølge kunsthistorikerne var det etter en krangel med mentoren Paul Gauguin,  men nå hevder en forfatter å ha funnet nye opplysninger. Foto:  «Mann med avskåret øre» / Vincent van Gogh / ShutterstockVis mer

(Dagbladet): Den verdensberømte maleren Vincent van Gogh (1853-1890) fra Nederland ble innlagt på sinnsykehus. Seinere skjøt han seg selv.

Året før han tok sitt eget liv malte van Gogh et av sine mest berømte verk, selvportrettet «Mann med avskåret øre». Forhistorien til maleriet er meget omdiskutert og flere teorier verserer om hvorfor kunstneren skar av seg sitt eget øre, julen 1888.

Nye opplysninger

Var han ulykkelig forelsket i en kvinne? Var det en dramatisk og intens krangel med mentor og forbilde Paul Gauguin som lå bak den despererate handlingen?

Sistnevnte teori har fram til nå høstet størst oppslutning, skriver Store norske leksikon, men en britisk forfatter hevder å ha funnet nye opplysninger, melder The Guardian.

Den desperate handlingen kom som følge av et brev fra broren Theo, mener kunsthistoriker, journalist og forfatter Martin Bailey i sin nye bok, «Studio of the South: Van Gogh In Provence».

Stormforelskelse

Theo og Vincent skal ha hatt et svært nært forhold, og Theo var også personen som finansierte Vincents kunsteriske virke. I et brev levert til Vincent 23. desember 1888, forteller broren at han har møtt en tidligere kvinnelig bekjent, Jo Bonger. De to skal ha blitt stormforelsket og forlovet seg etter bare to uker.

Dette brevet, hevder Bailey, leste Vincent samme dagen krangelen mellom ham og malerkollega Gauguin fant sted, altså samme kveld. De to skal ha røket i tottene på hverandre etter å ha vært innesperret i et arbeidsrom i byen Arles i Sør-Frankrike hele lille julaften 1888.

Verden raste sammen

Gauguin forlot Vincent med lovnad om å returnere til Paris etter det som til slutt skal ha kulminert med en drapstrussel fra van Gogh. Etter nyheten om brorens forlovelse og krangelen med Gaguin samme dag, skal van Goghs verden ha rast sammen fullstendig, hevder forfatter Bailey.

Vincent skar som kjent dermed av seg øret, pakket det inn i papir, og leverte pakken til en kvinne han kjente på et lokalt bordell, som besvimte på flekken. Da Gauguin returnerte til kunsterboligen seinere på kvelden ble han møtt av politiet. Inne fant de en blødende van Gogh liggende på senga.

Populær

Dagen etter, på julaften, skal broren Theo i all hast ha reist ned til Arles for å besøke broren. Kunstneren ble utskrevet fra sykehuset 7. januar.

Det hører med til van Goghs livshistorie at maleriene han ferdigstilte aldri var så intense som i de siste årene i hans liv. Selv ble han ikke anerkjent før i 1920-årene. I dag selges maleriene til van Gogh for vanvittige summer på kunstmarkedet.

Kilder: The Guardian og Store norske leksikon