Anmeldelse: Sigri Sandberg - «Mørke - Stjerner, redsel og fem netter på Finse»

Hevder skjermlys kan gjøre deg tjukk

Om å være mørkredd, men skeptisk til kunstig lys.

FINSE: Sigri Sandberg har skrevet en bok om sin egen mørkredsel, forskning om lys og mørke og en østerriksk kunstner som overvintret på Svalbard. Bildet har hun tatt med selvutløser alene på Finse i det mørket siger inn.
FINSE: Sigri Sandberg har skrevet en bok om sin egen mørkredsel, forskning om lys og mørke og en østerriksk kunstner som overvintret på Svalbard. Bildet har hun tatt med selvutløser alene på Finse i det mørket siger inn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bøker om natur, biologi, zoologi og psykologi kommer i en stri strøm. Feltet er bredt, det spenner fra fjell og stein til blomster og dyr, fra kroppsdeler og sanser til fugler og hav.

Sigri Sandberg skriver om «Mørke - Stjerner, redsel og fem netter på Finse». Den handler om det fysiske fenomenet mørke, men også om psykologi, frykt og diktekunst. Boka kan leses som en slags motsats til Bjørn H. Samsets «Lys. En fortelling om regnbuen og nordlyset, flammene og ildfluene, menneskets kamp for å holde mørket tilbake», som kom ut i fjor.

Fravær av lys

Samsets bok handler naturlig nok også om mørke, i kapitler som «Mørket, vår skumle venn» og «Frykten for mørket». Likeledes skriver Sandberg mye om lys og om hvor tilnærmet umulig det er i vår tid å skape situasjoner med «opplevd fråvær av lys», som hun kaller det.

Den svenske historikeren Peter Englund har skrevet et essay kalt «Om mørke og lys», der han slår fast at «uten mørket kan ikke det førindustrielle mennesket forstås». Han skriver at «…et av dette livets viktigste motsetningspar var lys og mørke».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer