Anmeldelse: Sigri Sandberg - «Mørke - Stjerner, redsel og fem netter på Finse»

Hevder skjermlys kan gjøre deg tjukk

Om å være mørkredd, men skeptisk til kunstig lys.

FINSE: Sigri Sandberg har skrevet en bok om sin egen mørkredsel, forskning om lys og mørke og en østerriksk kunstner som overvintret på Svalbard. Bildet har hun tatt med selvutløser alene på Finse i det mørket siger inn.
FINSE: Sigri Sandberg har skrevet en bok om sin egen mørkredsel, forskning om lys og mørke og en østerriksk kunstner som overvintret på Svalbard. Bildet har hun tatt med selvutløser alene på Finse i det mørket siger inn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bøker om natur, biologi, zoologi og psykologi kommer i en stri strøm. Feltet er bredt, det spenner fra fjell og stein til blomster og dyr, fra kroppsdeler og sanser til fugler og hav.

Sigri Sandberg skriver om «Mørke - Stjerner, redsel og fem netter på Finse». Den handler om det fysiske fenomenet mørke, men også om psykologi, frykt og diktekunst. Boka kan leses som en slags motsats til Bjørn H. Samsets «Lys. En fortelling om regnbuen og nordlyset, flammene og ildfluene, menneskets kamp for å holde mørket tilbake», som kom ut i fjor.

Fravær av lys

Samsets bok handler naturlig nok også om mørke, i kapitler som «Mørket, vår skumle venn» og «Frykten for mørket». Likeledes skriver Sandberg mye om lys og om hvor tilnærmet umulig det er i vår tid å skape situasjoner med «opplevd fråvær av lys», som hun kaller det.

Den svenske historikeren Peter Englund har skrevet et essay kalt «Om mørke og lys», der han slår fast at «uten mørket kan ikke det førindustrielle mennesket forstås». Han skriver at «…et av dette livets viktigste motsetningspar var lys og mørke».

Utfordrer redselen

I likhet med Englund minner Sigri Sandberg om at kunstig belysning er et relativt nytt fenomen. Fram til oljelampens gjennombrudd på slutten av 1700-tallet og gassbelysningen spredning etter 1840, levde menneskene store deler av livet i mørke rom. I vår tid opplever vi nesten aldri totalt mørke, særlig ikke i byer og på tettsteder.

I sin bok om mørket, tar Sigri Sandberg utgangspunkt i at hun alltid har vært mørkredd. Hun har likevel utfordret sitt forhold både til elementene og døgnets skiftninger på ei hytte på Finse og gjennom flere års opphold på Svalbard. Men i denne boka gjør hun noe hun aldri har gjort før: Hun drar til Finse helt aleine midt på vinteren, og blir på hytta i fem dager.

Skadelig lys

Derfra skriver hun dagbok. Den krydrer hun med fakta om mørke og mørkets effekt på mennesker og med referater fra dagboka til den østerrikske kunstneren Christiane Ritter. I 1934 overvintret hun sammen med sin mann på en primitiv hytte på Svalbard og skrev boka «Kvinne i polarnatten» (1938).

SIGRI SANDBERG skriver selvbiografisk om mørke som fenomen og kilde til frykt. Foto: Samlaget
SIGRI SANDBERG skriver selvbiografisk om mørke som fenomen og kilde til frykt. Foto: Samlaget Vis mer

Hun skriver også om moderne lys- og mørkeforskning. Kan lys være skadelig? Sandberg hevder blant annet at overdoser av kunstig lys fra dataskjermer og mobiltelefoner øker risikoen for «sjukeleg fedme, brystkreft, diabetes og depresjon». Det kan hjelpe å ha på seg orange briller før vi legger oss, får vi vite.

Til tross for mørkeredselen er boka lys i tonen. Gjennom dikt av poeter som Jon Fosse og André Bjerke, Ritters fascinasjon for polarnatta og Sandbergs egen begeistring for stjernehimmelen, river hun leseren med seg. Hun konkluderer: «Vi treng det naturlege mørket

Dette er ei bok å legge på nattbordet. Og lese et kapittel av gangen. Sistemann slukker lyset.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer