- Hever livskvaliteten

Finansminister Sigbjørn Johnsen leste sine favorittdikt på toget under litteraturfestivalen på Lillehammer.

«Neste stasjon, Hamar. Avstigning på høyre side», sa høytalerstemmen. Inn fra perrongen kom finansminister Sigbjørn Johnsen. I jeans og lave cowboystøvler, med Hans Børlis samlede dikt under armen.

Poesi på toget Årets utgave av Norsk litteraturfestival på Lillehammer har «penger» som hovedtema, og finansministeren er hentet inn for å snakke om «pæeng» og lese dikt, på Litteraturfestivalen, NSB og Dagbladets poesitog på strekningen Hamar-Lillehammer.

- Det er veldig moro å være med på et så flott arrangement i min egen fødeby, sier den lyrikkinteresserte finansministeren til Dagbladet.

Johnsen har valgt ut kortreiste dikt og vers fra Hedmark, ført i pennen av Hans Børli, Rolf Jacobsen og Alf Prøysen.

- De tre er blant mine absolutte favoritter, og kan måle seg med det meste både her hjemme og internasjonalt, sier han.

Turistguide I det Johnsen er ferdig med den siste strofa i Prøysens «Trassvisa hennes Tora», informerer finansministeren om at vi nå er på Rudshøgda og kan se Prøysehuset ut av vinduet på venstre side.

Johnsen kjenner strekningen som sin egen lommebok, og ramser opp de neste stasjonene oppover i Gudbrandsdalen. Både de operative og de som ikke lenger er en budsjettpost når Johnsen og Jens deler ut samferdselskroner.  

«Annerledeslandet» Finansministeren er kjent for å innlede fremleggingen av statsbudsjettet med et dikt. Han forteller at det neste han har valgt ut til togturen er Rolf Jacobsens «Annerledeslandet», som han også innledet Regjeringens langtidsrapport for 1993 til -97 med.

- «Det er så langt dette annerledeslandet. Nordover, nordover uten ende», begynner Johnsen.

- Gode vilkår for kunstnere - Det har vært mye snakk om forfatternes økonomi under festivalen, og vi har en vinner av Nordisk råds litteraturpris som knapt eier nåla i veggen. Vil du gripe inn?

- Jeg skal passe meg for å komme med uttalelser om det, det er kulturministerens bord. Men jeg vil si at vi i Norge har tradisjon for å ha gode vilkår for kunstnere, og Kulturdepartementet jobber etter mitt syn veldig aktivt på det feltet.

- Hever livskvaliteten - Enkelte hevder at litterær kvalitet er omvendt proporsjonal med plassering på bestselgerlistene. Hvorfor tror du penger er litt uglesett i kunstneriske miljøer?

- Det har jeg ikke tenkt noe over, men jeg har jo skrevet noen bøker selv og det er jo ikke noe å bli rik av med mindre du slår kraftig gjennom. Vi skal ha plass til både bestselgere og andre, og jeg mener det er utrolig viktig med gode vilkår for kunst og kultur. Et blomstrende kulturliv hever livskvaliteten i et samfunn.

- Bør lære av lyrikk Det nærmer seg Lillehammer stasjon. Johnsen har tatt frem Hans Børlis samlede dikt og lest «Junikveld». I et øyeblikk inntar han igjen rollen som turistguide, og forteller at den største ørreten som er dratt opp av Mjøsa i år er 8,2 kilo.

Johnsen avslutter med Børlis «Louis Armstrong».

Pæeng: Temaet for årets litteraturfestival er penger. Sigbjørn Johnsen sier det er viktig med gode kår for kunstnere. 
Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
Pæeng: Temaet for årets litteraturfestival er penger. Sigbjørn Johnsen sier det er viktig med gode kår for kunstnere. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

«Og trompeten svarer langt borte fra, en røk av sølv — Mississippi.»

- Jeg beundrer veldig hvordan de beste får sagt så uendelig mye, med så få ord. Der har mange politikere mye å lære, fastslår Johnsen.     

Dikt fra Hedmark: Sigbjørn Johnsen leste tekster av Alf Prøysen, Rolf Jacobsen og Hans Børli.
Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
Dikt fra Hedmark: Sigbjørn Johnsen leste tekster av Alf Prøysen, Rolf Jacobsen og Hans Børli. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer