Anmeldelse: «Rutete Ninja»

Hevn og humor i dansk animasjonsfilm

Leketøysninja med drapsplaner mot folk som utnytter barn.

HEVN: En ninja er programforpliktet til å hevne mobbing og barnearbeid. Video: Nordisk Film Vis mer

FILM: Drap, vold, mobbing og banning – barnefilmen «Rutete Ninja» er ingenting for svake sjeler. Men foreldre og besteforeldre som i sin tid hadde glede av den danske boka «Barske børnerim», bør unne ungene sine et møte med Anders Matthesens nye animasjonsfilm, som leverer en liknende blanding av krutt og komikk. Matthesen er den danske komikeren bak filmen «Terkel i knipe», nå klar med nye spark i alle retninger. Rått, men rettferdig.

«Rutete Ninja»

5 1 6

Animasjonsfilm

Regi:

Anders Matthesen

Skuespillere:

Norske stemmer: Herman Flesvig, Dina Padoin

Premieredato:

24. mai 2019

Aldersgrense:

12 år

Orginaltittel:

«Ternet Ninja»

«Slemt, men dundrende morsomt»
Se alle anmeldelser

Barnearbeid

Filmen starter i Thailand der magre småbarn svetter over samlebåndet og syr tøydokker, svarte ninjaer som skal selges i Vesten. Den rike, nordiske fabrikkeieren er på inspeksjon og skremmer vettet av barneslavene. I befippelsen kommer en av dem til å sy ninjadokke av direktørens rutete kashmirskjerf. Gutten blir øyeblikkelig prylt i hjel. Den rutete ninjaen sverger blodhevn, slik ninjaer i henhold til gamle japanske tradisjoner er forpliktet til.

Mobbing

Ninjaen kommer seg til våre breddegrader takket være den forfyllede sjømannen Stuart, onkelen til sjuendeklassingen Asgeir. I Asgeirs bursdagsselskap, der onkelen klapser damene på rumpa og vitser om #metoo, havner den tilsynelatende uskyldige leketøysfiguren som gave. Asgeir trenger den; han blir daglig banket opp av mobberen Glenn og ignorert av den attraktive Jessica i åttende og hennes himlende og fnisende venninner.

Gode hensikter

Den rutete ninjaen begynner å ta igjen på vegne av Asgeir, med et vokabular som setter støkken i de mest forherdede: «Brenn i helvete din støgge faen. Ditt prematurfødte, kalvbeinte kvisetryne. Rett deg opp i ryggen a’, Mette-Marit.» Ninjaen som planlegger en grusom død over leketøysprodusenten, sverger evig vennskap med Asgeir. De to inngår en pakt om å hjelpe hverandre. Det kan bli voldsomt.

Persongalleriet koker av tidstypiske skikkelser men økologisk iste og nikotinplastre. Det er slemt, det er dundrende morsomt og – hold deg fast – spekket med gode hensikter.

.