Hevn på svensk

Svensk krim om ikke alltid like søt hevn.

BOK: «Hevnen» er svenske Mats Wahls fjerde og siste roman om politibetjent Harald Fors, og det er nesten sørgelig å si takk og farvel til ham. For dette er en kriminalromankvartett som både er intelligent og intrikat, bøker som sier noe fornuftig om samfunnet vi lever i samtidig som de byr på historier som er spennende, underholdende og humoristisk skrevet.

Farløse tvillinger

På sitt beste er Wahl som en blanding av Håkan Nesser og Leif G.W. Persson, noe man både merker i personskildringene generelt og ikke minst i den uærbødige omtalen av politiets indre liv. «Hevnen» handler om nettopp hevn. Først møter vi tvillingene Lydia og Tove, som er farløse - han ble drept før de ble født, sparket i hjel av ei jente med nynazistiske sympatier. Fjorten år etter er den for lengst ferdigsonede drapskvinnen Anneli Tullgren i full gang med valgkampinnspurten for det småbrune partiet Nya Sverige, men hun vet ikke at 13-årige Tove vil drepe henne. Derimot tar Anneli en kryptisk telefon til Harald Fors, som i sin tid pågrep henne for drapet på tvillingenes far, og ber om et hemmelig møte. Det hun har å avsløre da, er så skremmende at det setter i gang en større politiaksjon. Like etter blir Anneli Tullgren funnet halvdød hjemme hos seg selv, slått ned av en ukjent.

Baseballkølle

Samme natt blir også den gresksvenske restauranteieren Achilles Seferis slått ned med en baseballkølle. Han har tidligere blitt truet av en ungdomsgjeng, men politiet har ikke tatt truslene alvorlig. Derfor bestemmer de tre sønnene til Seferis seg for å gjøre noe drastisk - spore opp gjerningsmennene på egen hånd. «Hevnen» fyller ikke engang 300 sider, men Mats Wahl presterer å si mer fornuftig og klokt om det å være menneske i dag enn mange andre ikke får til på dobbelt så stor plass.