Hevn skaper ingen fred

Klikk for ingress.

To av de mest brukte ordene i den israelsk-palestinske konflikten er hevn og hevnaksjoner. Her utnyttes Bibelens og Koranens prinsipper om «øye for øye, tann for tann» til fulle. Denne gangen begynte det med at tre jødiske ungdommer forsvant på den israelsk-okkuperte Vestbredden 12. juni. Likene ble funnet mandag forrige uke, og det resulterte i at en palestinsk 16-åring ble kidnappet og brent levende i et skogsområde i Jerusalem to dager seinere. Seks jødiske ekstremister ble arrestert, tre har tilstått. Så skulle man vel tro at saken var oppgjort på religiøst vis, men naturligvis ikke på politisk og militært.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ga Hamas skylda for drapene på de tre jødiske ungdommene, men kunne ikke legge fram noe bevis. Men han ga palestinerne kollektivt skylda og forlangte at enhetsregjeringen mellom Fatah og Hamas, opprettet 2. juni, skulle oppløses umiddelbart. Hva denne regjeringen som skal bestå av uavhengige teknokrater har med drapene på ungdommene å gjøre, sa han ikke noe om.

Mens jøder demonstrerte mot disse drapene og forlangte hevn, skjedde det samme på palestinsk side da liket av Mohammed Abu Khudair ble funnet; brent til det ugjenkjennelige. Dermed så den islamistiske gruppa Islamsk jihad på Gazastripen sitt snitt til nok en gang å skyte raketter mot Israel. Og israelerne gjorde som ventet: De svarte med å bombe. Dermed var eskaleringen i gang, titalls palestinske raketter mot Israel og titalls israelske bombeangrep mot Gaza. Hamas som tidligere holdt seg i bakgrunnen, gjorde det mandag klart at de hjalp Islamsk jihad med rakettangrepene. Og så eksploderte det hele natt til i går med kraftige israelske bomberaid mot Gaza, der blant annet en familie på sju ble drept.

Bombingen ser ut til å fortsette med full styrke, og dette er ifølge statsminister Netanyahu bare begynnelsen. En talsmann for det israelske forsvaret sa i går til tv-stasjonen Al Jazeera at dette var en operasjon som kom til å ta lang tid. Han hevdet at palestinerne i Gaza har ti tusen raketter, og dette arsenalet skulle slås ut, kanskje også ved hjelp av bakkestyrker. Vi har tidligere sett hvordan angrepene mot Gaza har endt, og det fryktes nok et blodbad. På palestinsk side forbereder mange seg på en tredje intifada, et opprør mot de israelske okkupantene av Øst-Jerusalem, Vestbredden og Gaza. Voldsspiralen er for fullt oppadgående, og fredsinitiativet USAs president Barack Obama satte i gang tidligere i år, er som alle andre slike forsøk steindødt. Det kan bli en het sommer, ikke bare i Irak og Syria, men også i Israel og de israelsk-okkuperte områdene.