ISKALD HEVN: Hans Petter Moland har lagt den nye versjonen av sitt hevndrama til rocky mountains snødekte omgivelser.Vis mer Vis mer

Anmeldelse: «Cold Pursuit»

Hevndrama uten sting

Molands nyversjon av «Kraftidioten» har mistet mye av sjarmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Cold Pursuit»

3 1 6

Action, thriller

Regi: Hans Petter Moland
Skuespillere: Liam Neeson, Laura Dern, Tom Bateman
Premieredato: 1. mars 2019
Aldersgrense: 15 år
Orginaltittel: «Cold Pursuit»

«For iskald til å humre av.»
Se alle anmeldelser

FILM: Dessverre for den norske filmskaperen Hans Petter Moland har «Cold Pursuit» nærmest floppet før premieren. Filmen, som er en engelskspråklig remake av Molands «Kraftidioten» fra 2014, er et hevndrama som i denne omgang har fått litt for mye fokus på hevn – utenfor filmlerretet.

Det skyldes at Liam Neeson, som spiller hovedpersonen Nels Coxman, i et lanseringsintervju kom til å fortelle om egne hevntanker, der han i yngre dager opplevde at en venn ble voldtatt av en svart mann. Derfor ønsket han å gå ut i natta og slå ned den første og beste svarte personen han møtte.

Dobbelt dumt

Utvilsomt uklokt sagt i vår medietid. Men egentlig dobbelt dumt, for «Cold Pursuit» er ikke en film der hevnen skal ha en vesentlig psykologisk forklaring. Hevnen er ment å være et underholdningsaspekt i filmen, og jo mer man forklarer, jo mer betenkt blir man over hele filmens ide og tone.

Nordic noir

«Kraftidioten», der manuset var skrevet av Kim Fupz Aakeson, hadde en absurd form for humor som sjarmerte et internasjonalt publikum på Berlin-festivalen, folk som var hekta på såkalt «nordic noir», filmer der kalde nordboere i dype skoger og høye fjell foretar seg de grusomste ting. At etterspørselen etter en amerikanisert versjon meldte seg, er ikke underlig.

Ny manusforfatter

Underveis har «Cold Pursuit» fått en ny manusforfatter, Frank Baldwin, og mistet mye av sin absurde sjarme. De utallige hevndrapene får karakter av en stadig mer ubehagelig gladvold. Plottet er det samme. Neeson spiller den rollen Stellan Skarsgård opprinnelig hadde, som brøytebilsjåføren hvis sønn blir myrdet av en narkobande. Handlingen er forflyttet til det fiktive skistedet Kehoe utenfor Denver, Colorado.

Indianere

Den rike bandelederen Viking (Tom Bateman) og hans fotsoldater Speedo, Limbo, Santa osv. dumpes i rask rekkefølge i en iskald foss. Vikings rivaliserende bande ledes av White Bull og hans stammefrender. Filmens morsomste scene inntreffer idet indianerne skal sjekke inn på et luksushotell og blir avvist med replikken «You need a reservation».

Filmen er smekkfull av action med brøytebiler og enorme snøfresere, men er for iskald til å humre av. Philip Øgaards bilder er imidlertid slående flotte og yter de majestetiske Rocky Mountains full rettferdighet.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer