LEDER

Hevndrap mot politiet

123 svarte er drept av politiet hittil i år.

FORDØMTE DRAPENE I DALLAS: President Barack Obama. Foto: NTB Scanpix
FORDØMTE DRAPENE I DALLAS: President Barack Obama. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

President Barack Obama kalte i går drapene på politifolk i Dallas, Texas for et ondsinnet, overlagt og grusomt angrep. Snikskytteren hadde posisjonert seg i byens sentrum, bare kvartaler fra der president John F. Kennedy ble skutt i 1963. Han siktet systematisk på politifolk som bevoktet en demonstrasjon mot politivold. Tolv politimenn ble truffet, minst fem med dødelig utgang. Fra NATO-møtet i Warszawa erklærte Obama at ingenting rettferdiggjør slike angrep.

Dagen før hadde Obama sett seg nødt til å komme med en liknende uttalelse. Da hadde han nettopp sett videoklipp av en svart mann som blir stanset av politiet i St. Paul, Minnesota på grunn av en defekt baklykt. Idet han åpner hanskerommet for å ta ut ID-papirene, skyter politimannen ham. Kjæresten i forsetet filmer det med mobilen. En fireåring sitter i baksetet og ser at mannen dør i en pøl av blod. Det er hjerteskjærende scener, som har fått Minnesotas guvernør til å uttale at noe slikt aldri ville ha skjedd hvis sjåføren var hvit. Også Obama bemerket forskjellen mellom hvite og svarte i kontakt med ordensmakten.

To dager før ble en annen svart mann skutt og drept av politiet i Baton Rouge, Louisiana. 123 svarte er drept av politiet hittil i år. Noen ser et mønster i dette. Unge svarte menns konfrontasjoner med politiet ble for alvor et hett tema i USA da 18-årige Michael Brown ble skutt av en hvit politimann i Ferguson, Missouri for to år siden. Hendelsen mobiliserte den nye borgerrettsbevegelsen, Black Lives Matter, til aktivisme. Den har fått forskere til å dokumentere tendensen og justismyndighetene til å erkjenne behovet for reformer i politiet. Undersøkelser fra Ferguson har vist at såkalt «racial profiling» er utbredt. 86 prosent av bilførere som ble vinket til side av politiet var svarte; 92 prosent av dem som ble ransaket var det samme. Slike stopp-og-sjekk-situasjoner er ikke bare et irritasjonsmoment. De trigger aggresjonsnivået, og plutselig er situasjonen ute av kontroll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer