Hevnen er søt

I kveld starter NRK en ny, prisbelønt, fransk TV-serie i åtte deler bygd på den fabelaktige hevnromanen «Greven av Monte Cristo».

Alexander Dumas d.e. (1808- 1870) overlever inn i et nytt årtusen. Fortellingene om de tre musketerer vil uten tvil bli lest av nye generasjoner, og i kveld starter NRK en ny, prisbelønt, fransk TV-serie i åtte deler bygd på den fabelaktige hevnromanen «Greven av Monte Cristo».

I hovedrollen figurerer ingen ringere enn Gérard Depardieu. Serien har siden midten av januar gått på svensk TV, og vi som har fulgt med, kan vitne om at denne versjonen både er helhjertet og trofast mot de melodramatiske virkemidlene til den drevne føljetongforfatteren Alexander Dumas.

Mellom 20 og 30 innspillinger av dette sterke dramaet er lagd gjennom tidene. Fra fjernsynets svart-hvite barndom i Norge vil mange huske Knut Risan i rollen som greven.

Depardieu framstiller for øvrig greven med stor kraft og skremmende velde. Serien har dessuten både Depardieus sønn og datter på rollelista.

Klassiker

Romanen «Greven av Monte Cristo» er oversatt til norsk i mange versjoner, de fleste av dem mer eller mindre forkortet, til dels radbrukket. Den som vokste opp på 1950- og 1960-tallet vil dessuten huske den dramatisk fortettede tegneserieversjonen til Illustrerte Klassikere.

De tragiske høydepunktene kom tett som hagl ettersom greven krevde sin hevn. Monte Cristo var for øvrig ikke greve fra fødselen av. Han var en sjømann ved navn Edmund Dantes, som ble offer for et politisk komplott. På sin egen bryllupsdag blir han arrestert. Uten lov og dom havner han i fengsel på straffeøya Chbteau d'If hvor han soner 18 år på enecelle før han klarer å flykte.

I fengslet er Edmund Dantes blitt fortalt om en skatt på øya Monte Cristo. Han finner skatten, som gjør ham grunnrik, og begynner å kalle seg selv greven av Monte Cristo. Deretter bruker han sin formue til systematisk å ta hevn over dem som sviktet ham.

Ribbet for alt

Død, frykt og økonomisk ruin følger i grevens fotspor etter som han oppsøker de skyldige. Hans eneste drivkraft i livet er begjæret etter hevn. Og den blir grundig. Selv Illustrerte Klassiker-versjonen fikk håret til å reise seg på våre kortklipte guttehoder, særlig når greven avkrever regnskap fra Villefort, en av de største skurkene. Monte Cristo ribber Villefort for alt, inkludert kone og barn, med den følge at mannen blir rammet av akutt galskap. En tegning av den forrykte mannen, med ville øyne og strittende hvitt hår, var ledsaget av følgende tekst: «Årene i tinningen svulmet som om de ville briste, og fornuftens uttrykk døde ut i øynene. Han var blitt fullstendig gal.»

At man kunne dø, var greit, men å bli ravende sinnssyk i løpet av noen sekunder? Så galt hadde vi aldri hørt om.

Som det heter i en omtale av boka: «Dantés blir en mytisk, allmektig helt, lovgiver og - nesten - Gud.»

  • NRK1 i kveld 21.30