Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hevnen er sursøt

Nesten uutholdelig hevndrama der pedofili er temaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: «Hard Candy» er en film som kommer til å få minst halvparten av publikum til å krysse beina stramt i kinosetene. Den er et hevndrama med et motiv som er velkjent: Offeret for mishandlingen/voldtekten/nedverdigelsen tar igjen. Sadismen rettferdiggjøres av grøssersjangeren.

Tvetydig

Filmen er likevel ingen dusinvare av flere grunner. For det første er den ekstremt estetiserende i stilen. Man fornemmer regissørens bakgrunn fra rockvideoformatet både i svært bevisste valg av fargepalett, scenografi og klipp. Fotograferingen er uhyre tett; her er close-ups av snakkende ansikter hele tiden, selv om samtaleemnet er helt andre kroppsdeler.

Temaet er pedofili. I likhet med norske Erik Richter Strands «Sønner» har filmen en tvetydig angrepsvinkel på problemet; her er verken misbruker eller offer endimensjonale roller. I utgangspunktet vet man ikke om den voksne har gått for langt.

Her dreier det seg om den 14-årige skolejenta Hayley (Ellen Page) som sexflørter med en «gammel gubbe» på nettet. Jeff (Patrick Wilson) er en fotograf i 30-åra som åpenbart liker å chatte med småjenter. Når Hayley foreslår at de skal treffes i virkeligheten, innfrir hun alle hans forventninger om Lolita-skikkelsen.

Pinefullt

Hun er hva menn kaller en «luremus». Det er hun som insisterer på at de skal dra hjem til ham, og seinere at han skal fotografere henne. Og han griper mer enn gjerne agnet som dingler foran nesa på ham. Hun blander til og med drinkene.Når Jeff kommer til seg selv igjen er han bundet fast til en stol, naken på underkroppen. Hayley pakker ut hobbykirurgsettet sitt, mens hun snakker om hva småjenter burde ha lært i speider\'n heller enn å bake småkaker. Scenene forut for den mulige kastreringen er lange og pinefulle, over grensen til det spekulative. Som seer får man god tid til å analysere sine egen blodtåke og hevnlyst.

Som sagt er det lekkert filmet, men det etterlater deg med en ekkel følelse av medvirkning.

 HEVNEREN: Chatten på nettet får farlige konsekvenser. Ikke bare for skolejenta Hayley (Ellen Page), men også for hennes chattevenn og potensielle overgriper. I «Hard Candy» har verken misbruker eller offer endimensjonale roller. Foto: FILMWEB/SCANBOX
< HEVNEREN: Chatten på nettet får farlige konsekvenser. Ikke bare for skolejenta Hayley (Ellen Page), men også for hennes chattevenn og potensielle overgriper. I «Hard Candy» har verken misbruker eller offer endimensjonale roller. Foto: FILMWEB/SCANBOX Vis mer