Hevnen fra marskalk Sisi

Ingress

Meninger

Det egyptiske regimet under marskalk Abdel Fattah al-Sisi viser ingen tegn til å lette på undertrykkelsen av Det Muslimske Brorskapet. Dødsdommene mot tidligere president Mohammed Morsi og 106 andre lørdag viser dets sanne ansikt. Denne slags summariske masserettssaker, hvor domstolen ikke vurderer hver enkelt av de tiltaltes skyld og som attpåtil ender med et tresifret antall dødsdommer, kjenner vi bare fra de verste regimene i historien. Søndag ble seks dødsdømte islamister hengt.

Rettsvesenet handler på uttrykkelig ordre fra marskalk-presidenten Sissi, som styrtet Egypts første folkevalgte president, Morsi, i 2013. Etter kuppet er mer enn 1 400 demonstranter drept. Om lag 15 000 medlemmer eller tilhengere av Brorskapet er fengslet. Sisi lot seg velge til president i 2014 etter å ha fjernet all opposisjon. Politiet og de militære får nå hevn mot opprørerne fra «den arabiske våren» i 2011 som styrtet president Hosni Mubarak.

Morsi var ingen god president den korte tida han fikk sitte. Han var politisk uerfaren og klønete, han støtte fra seg de liberale og sekulære kreftene som hadde vært med på å styrte Mubarak og han undergravde det nye regimet som han var valgt til å lede. Nå er han og de andre dømt for å ha planlagt angrep mot politiet og masserømming fra fengslene.

Den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan, kaller dette å gå tilbake til «det antikke Egypt». USA, som delvis har gjenopptatt den militære hjelpen til Egypt som ble frosset etter kuppet, uttrykker «dyp bekymring». Norge har også fordømt dommene. Men vestlige land må ta fram hardere språk og virkemidler.

Det er mange gode grunner til å presse Sisi. Massehenrettelse av islamister, med Morsi som ikon, vil gi ytterliggående islamister vann på mølla. Uro er det allerede nok av i Midtøsten. Menneskerettigheter, deri forbud mot dødsstraff, og rettsstat er allmenngyldige prinsipper. De må også gjelde islamister, og islamistene må ikke få anledning til å anklage vestlige land for dobbeltmoral.

Så kan det også være at Sisi prøver et gammelt diktator-knep: La dødsdommene bli avsagt for å vise fast grep og så benåde for å vise «velvilje».

Men det vil ikke gi egypterne en rettsstat.