Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hevneren

Real krimdebut med godt driv. Ikke nyskapende, men uvanlig sjarmerende.

BOK: Krim var tidligere et litteraturens stebarn, sørgelig neglisjert av det gode selskap. Slik er det ikke i dag. Nå utgis spenningsromaner på anerkjente forlag, med stort alvor og stive permer. Fint skal det være, med høy status, bokbad og det hele. Greit nok, selv om kvaliteten varierer, mildest talt. Men hvor er det blitt av den gode, gamle pocketboka, den lefsete røverromanen som får plass i innerlomma og kan tas fram under en skitur i påsken, på kafé eller på trikken? Jo da, den fins fremdeles.

Frode Granhus er debutant mellom myke permer, og serverer en veldreid historie om mord og hevn på landsbygda. Han er språklig frisk og entusiastisk, og tydelig glad i å fortelle. Sånt er godt å lese, i alle fall når det koples med talent og fantasi. Bokas helt, eller antihelt, er Kripos-etterforsker Klaus Sandsbakk. I sannhet en ufordragelig type, svær og stygg som juling, og ifølge forfatteren et offer for «skapelsens brutale urettferdighet». Med sitt pløsete, «melonformete» ansikt, der «neseborene gapte som to tunneler inn til hans humørløse indre», stamper han rundt som en gretten bøffel i et glassmagasin, og sprer både frykt og ugreie på sin vei. Men innerst inne har han jo et hjerte av gull, og en strålende hjerne. Sånn sett er alt som det skal være, og mysteriet får sin snedige, men i og for seg tradisjonelle forklaring. Det hele er godt tenkt, og hederlig sammensydd. Men bokas største fortjeneste ligger ikke her, i selve spenningens logikk. Det er forfatterens smittende fortellerglede, hans sprudlende personbeskrivelser og sjarmerende overdrivelser som utgjør «Hevneren»s ekstra, lille krydder. Granhus serverer en real røverhistorie, verken mer eller mindre. Det holder, det. Den passer i lomma.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media