Hevnlyst og uskyld på Nationaltheatret

Gresk tragedie, «Reisen til julestjernen» og rykende fersk russisk dramatikk. Dette er tre av ingrediensene på Nationaltheatrets høstmeny.

Teaterhøsten blir innledet med Ibsen-festival, og teatersjef Eirik Stubø gleder seg i den forbindelse over å få den tyske regissøren Sebastian Hartman til landet.

- Hartman gjestet festivalen for fire år siden, og vi er svært glade for å få ham tilbake. Denne gangen kommer han for å regissere Nationaltheatrets egne skuespillere i stykket «John Gabriel Borkman».

- Sammen med stykkene «Vildanden», «Fruen fra havet» og lyrikkprogrammet «Paa Vidderne», er denne forestillingen Nationaltheatrets bidrag til Ibsenfestivalen 2004, informerte Stubø under presentasjonen av høstprogrammet.

Desember med uskyld og hevntørst

Julen 1924 hadde Sverre Brandts «Reisen til julestjernen» urpremiere på Nationaltheatret. I desember i år kommer stykket tilbake etter fire års pause. 80-årsjubileet feires med Andrea Bræin Hovig i hovedrollen som Sonja.

- Det er mye ironi og selvdyrkelse rundt oss, det kan bli vanskelig å få publikum til å tro på en så uskyldig og lite egosentrisk karakter som Sonja er.

- Men jeg gleder meg veldig til å gi liv til en skikkelse som er så kjær og kjent for mange, slår Bræin Hovig fast.

En annen storproduksjon står for tur i desember, når Sonjas kanskje rake motsetning, Dionysos i Christian Skolmens skikkelse, dukker opp på scenen i stykket «Bakkantinnene».

- Jeg kunne ikke si nei til rollen som Dionysos. Det var et for spennende prosjekt, spekket med musikk og visuelle effekter, sier Skolmen.

Euripides «Bakkantinnene» transporteres fra den gresk antikken til vår tid i regi av den greske regissøren Yannis Houvardas.

Russisk teater for Goody og Remlov

Om Dionysos hevnlyst skriver seg tilbake til oldtiden, er det klart for brennaktuell hevnlyst når det russiske brødreparet Oleg og Vladimir Presnjakov fra Sibirs stykke «Terrorisme» entrer scenen. Stykket innledes med at en flyplass stenges på grunn av bombetrusler, og passasjerene blir hensatt til venting.

Det overraskende er at stykket ikke egentlig handler om bomber, men i stedet om utro ektemenn, bitre svigermødre og selvopptatte sjefer. Svart humor og brutal hverdagsrealisme står for tur i «Terrorisme», som får premiere 18. november.

Rolletildelingen er nylig gjort, og Laila Goody og Kai Remlov har ikke helt klart for seg hva de har begitt seg inn på.

- Men det er utrolig spennende å få lov til å ta så store sprang på scenen. I høst skal jeg går fra klassikere til rykende fersk samtidsdramatikk, slår Laila Goody fast. Hun blir først å se i rollen som Gina Ekdal i Ibsens klassiker «Vildanden», som får premiere 27. august.

«Vildanden» byr også på et nytt bekjentskap: Birgitte Larsen debuterer på Nationaltheatret i rollen som Hedvig.

Strømgren-stykke i september

Nationaltheatrets høst byr også på et resultat av samarbeidet med Jo Strømgren, nemlig «Departementet», som får premiere 2. september. Her får vi bli med inn i et svært hemmelig kontor, langt inne i et fiktivt departement.

Rebekka Karijords «Rebekkas saga» kommer til Nationaltheatret denne høsten, og får nypremiere i september.

- At forestillinger kan gå i mer enn en sesong er også et gjensyn med «Sluttspill», monologen «Til min mann» og ikke minst «Figaros Bryllup» eksempler på. Disse stykkene tar vi med oss videre inn i høsten. Summen burde bli en rik og variert teaterhøst, hevder Stubø avslutningsvis. (.NTB-Veronica Karlsen)

-Bildetekst(er):

Scanpix ID: sp55c6f2Nationaltheatret presenterte mandag sitt høstrepertoar. Andrea Bræin Hovig (foran) spiller Sonja i årets oppsetning av «Reisen til julestjernen», i Lise Fjeldstads regi. Foto: Berit Roald/SCANPIX (Breddebilde)

Scanpix ID: sp55c6efNationaltheatret presenterte mandag sitt høstrepertoar. Andrea Bræin Hovig (foran) spiller Sonja i årets oppsetning av «Reisen til julestjernen», i Lise Fjeldstads regi. Foto: Berit Roald/SCANPIX (Breddebilde)

Scanpix ID: sp55c6e2Nationaltheatret presenterte mandag sitt høstrepertoar. «Rebekkas saga» spilles på amfiscenen i september, som er av og med Rebekka Karijord Foto: Berit Roald/SCANPIX (Breddebilde)

Scanpix ID: sp55c6ddNationaltheatret presenterte mandag sitt høstrepertoar. «Rebekkas saga» spilles på amfiscenen i september, som er av og med Rebekka Karijord (Breddebilde)

Scanpix ID: sp55c6dbNationaltheatret presenterte mandag sitt høstrepertoar. Christian Skolmen har hovedrollen Dionysos i «Bakkantinnene», om vinguden som forfører kvinner og menn og leder dem ut i blodig selvutslettelse. Foto: Berit Roald/SCANPIX (Breddebilde)

Scanpix ID: sp55c6d6Nationaltheatret presenterte mandag sitt høstrepertoar. Kai Remlov (t.v.) og Bjørn Skagestad spiller mot hverandre i stykket «Sluttspill». Stykket hadde premiere i januar i år. Foto: Berit Roald/SCANPIX (Breddebilde)

Scanpix ID: sp55c6d4Nationaltheatret presenterte mandag sitt høstrepertoar. Kai Remlov og Laila Goody er klare for stykket «Terrorisme» - et stykke som tar for seg frykten som preget menneskene i dag. Det er det russiske brødreparet Presnjakovs som står bak stykket, som i tillegg til å være aktuelt også byr på mye svart humor. (Breddebilde)