Hevnsko i rettssal 250

Debatten rundt Anders Behring Breivik har vært saklig. Fra et psykologisk synspunkt er ikke dette nødvendigvis bra.

Oslo  20120501.
Arbeidernes internasjonale kampdag 1. mai markeres i Oslo. AUF-leder Eskil Pedersen på talerstolen på Youngstorget.
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Oslo 20120501. Arbeidernes internasjonale kampdag 1. mai markeres i Oslo. AUF-leder Eskil Pedersen på talerstolen på Youngstorget. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

22. JULI-RETTSSAKEN: «Mer demokrati og mer åpenhet», sa Jens Stoltenberg i sin tale 22. juli. Det nesten totale fraværet av sinne og andre sterke emosjonelle uttrykk rundt rettsaken, mener jeg er en indikasjon på at dette målet ikke er nådd. I vår iver etter å fremstå som en sivilisert nasjon, står vi i fare for å forvise negative følelser til bakrommet. Det kan gi psykologiske senskader.

For noen uker siden spurte jeg min far hva han syntes om rettssaken. Han så på meg, lenger enn han vanligvis gjør, stakk rullingsen i munnen og strakte seg etter kaffekoppen: «Den mannen der», sa han, «skulle hatt to timer sammen med de pårørende».

Jeg forsto ikke hva han mente, og så på ham. Lenge. Det er sånn kommunikasjonen mellom oss foregår når noe er viktig. «Kneskålene», sa min far og pattet på rullingsen, «den mannen må aldri få gå noe sted».

Min far har ingen akademisk uttalelse. Han tilhører den gruppen mennesker arbeiderpartiet henvendte seg til i gamle dager. Jeg, derimot, har studert lenger enn jeg har jobbet. Jeg hører med blant dem som i stor grad har påstått, ment og uttalt seg i Anders Behring Breivik saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer