hey, mr. dj

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HER KAN DU LESE HELE FREDAGSBILAGET

FOR ORDENS SKYLD

begynner jeg med en definisjon. Hvis du for noen år siden slo opp i Aschehoug & Gyldendals Store Norske Leksikon på «Disc-Jockey», kunne du lese: «Disc-Jockey [diskd6Æåki] (eng. \'plate-operatør\'), plateannonsør, «plateprater», person som i radioprogrammer eller diskotek presenterer (og oftest velger ut) musikken som spilles. Utrykket benyttes mest i forbindelse med popmusikk.»

NÅ,

på tampen av 2004, og her holder vi oss fortsatt til leksikonet, registrerer vi at det med popmusikk er tatt bort, og at den noe kjappere forkortelsen «dj» er tatt i bruk. Det er også lagt til at moderne DJ\'er ofte fungerer som musikere eller «lydmakere» ved å manipulere plater (eller andre lydkilder) på ulike måter (remixing), og mange av dem er blitt popstjerner som gir ut plater under eget navn.

Har du sett.

-  POPSTJERNER,

sa min venn.

Vi satt på en pub, en brun en til og med, det var en fredag ettermiddag. Ut av høyttalerne kom lyden av ei plate vi aldri hadde hørt før. Vi kikket opp, og der, presset inn i et lite hjørne mellom bardisken og utgangsdøra, der sto han bak to platespillere. Han hadde øynene igjen og nå sto han med det ene øret konsentrert inntil hodetelefonene. Han var kanskje 25 år. Vi hadde aldri sett ham før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.