Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

hey ya

Andre 3000 har solgt millioner av album med gruppa Outkast. Nå tar han med seg bukseselene til Hollywood og kinoaktuelle «Be cool». FREDAG møtte ham i Los Angeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN HAR BLITT KÅRET til alt fra verdens best kledde mann av magasinet Esquire til verdens mest sexy vegetarianer av dyrevernorganisasjonen PETA. Nå sitter han på et hotellrom i Los Angeles, han har det litt underfundige blikket, en stråhatt, bukseseler, ei blå skjorte med hvite striper og det som ligner mistenkelig mye på ei Wranglerbukse.

Buksa sitter godt oppe på hofta.

-  I filmen måtte jeg gå med buksa langt nede på ræva og bokseren høyt oppe. Personlig hater jeg å gå slik, sier Andre.

FILMEN HAN SNAKKER om er «Be Cool», hvor Andre spiller mot tungvektere som Harvey Keitel, Uma Thurman og John Travolta.

-  Andre er en befrielse, sa Travolta etter at innspillingen var over.

-  Han er så talentfull som komiker! Jeg elsker musikken hans, men jeg elsker han nesten mer som skuespiller.

Andre 3000, eller Andre Lauren Benjamin, spiller den mildt karikerte gangstarapperen Dabu som gjør inntrykk med vimsete pistolføring og utagerende kroppsspråk.

-  Å begynne med film var ikke noe gjennomtenkt valg, men for fire-fem år siden begynte det å ringe regissører fra uavhengige filmer som ville ha meg på auditions. Det endte opp med at jeg flyttet til Los Angeles og skolerte meg som skuespiller.

Nå har han flere filmer på trappene.

-  Jeg jobber sammen med Mark Wahlberg og Tyrese Gibson på et prosjekt som kalles «Four Brothers». Det handler om fire brødre som ble adoptert bort da de var små, og som vokste opp hver for seg. Noen dreper mora vår, så da må vi sammen finne ut hvem som gjorde det.

-  Noen drømmeroller?

-  Jeg har flere. Jeg drømmer blant annet om å spille Jimi Hendrix.

ANDRE HAR IKKE lagt musikkarrieren helt på hylla. Han og Big Boi i Outkast jobber med musikken til filmmusikalen «My Life in Idlewild», lagt til 1930-tallet, hvor duoen også skal ha hovedrollene. Film og filmmusikk skal etter planen ut til sommeren. Men kjemien er ikke lenger den samme mellom Big Boi og Andre, som fant hverandre i felles musikk- og klesinteresse på ungdomsskolen i Atlanta.

-  Han har unger og jeg har en unge. Vi er ikke like mye sammen som før. Det er ikke som det var. Vi har forskjellige mål, og har vokst i forskjellige retninger.

-  Hvordan er det å jobbe sammen på låter?

-  Det er ikke det samme, vi sluttet å være i studio samtidig etter det andre eller tredje albumet. Jeg har alltid produsert låtene og gitt dem til han for at han skal skrive sine vers. Spesielt når jeg ser etter nye måter å uttrykke meg selv på som med «Hey Ya!». Det er hardt å være sårbar i studio med kompiser tilstede.

21 ÅR GAMMEL fikk han sønnen Seven Sirius Benjamin med sangeren Erykah Badu. Men forholdet røyk på slutten av 90-tallet. Superhiten «Ms. Jackson» fra «Stankonia» i 2000 var skrevet som en forklaring til svigermor Kolleen Wright. Andre ville fortelle sin versjon av bruddet, han følte han ble sett på som en dårlig far.

Men noen superpappa er han heller ikke.

-  Jeg er artist og reiser mye, moren hans er artist og reiser mye, så siden vi ikke er et par lenger er det vanskelig å få til å være mye sammen med ham. Jeg ser ham en eller to ganger i måneden

Selv vokste Andre opp uten kontakt med sin egen far. Da han og Big Boi slo seg sammen, følte de seg begge litt utenfor i hjembyen Atlanta.

-  Vi slo opp i en ordbok og prøvde å finne et ord som betydde underlig eller forskjellig fra alle andre. Først tok vi navnet Misfits, men det var et punkband som allerede hadde tatt navnet. Så fant vi på Outkast og beholdt uttalelsesstavingen med en «k».

-  Og Andre 3000?

-  Det signaliserer år 3000, og betyr at jeg prøver å se framover, at jeg alltid prøver å finne noe nytt og spennende.

17 år gamle ga Outkast ut sin første singel «Player\'s Ball», som raste rett til listetoppen. Det påfølgende debutalbumet «Southernplayalisticadillacmuzik» solgte en million skiver året de fylte 18, i 1994. Derfra og ut har de fra album til album gjort sitt for å utvide rapbegrepet både musikalsk og visuelt.

MEN DE ER ALTSÅ ulike som dag og natt. Big Boi liker diamanter og skryter av flere kassetter med opptak fra sengehalmen. Han har en flittig brukt strippestang og et haiakvarium i slottet han kaller sitt hjem. I tillegg eier han en pitbull-oppdrett (http://www.pitfallkennels.com/new/index.html) sammen med broren James Patton. Han har også prøvd seg som nakenfotograf for Playboy.

Andre nøyer seg stort sett med å kjøpe musikkutstyr og hauger med klær.

-  Det synes jeg er moro. Jeg er nøye på alt. Jeg har mengder med hatter, silkeskjerf, sokker. Stilen min forandrer seg alltid, avhengig av hva jeg vil formidle.

Noe svært slott har han ingen ambisjoner om å skaffe seg.

-  Jeg hadde et stort hus. Men så kjøpte jeg en tomt og bygde et mindre hus i stedet.

-  Ingen basketballbaner, boblebad og Jacobs-klokker?

-  Nope, jeg har ingen av de tinga der.

-  Men du kjører vel ikke en Honda, heller?

-  Jeg kjører en 1994-modell Toyota Land Cruiser. Og den siste bilen jeg kjøpte meg var en Range Rover, men det var fordi den er som en liten lastebil.

NÅR DET GJELDER DAMER, så nøyer Andre seg for tiden med å synge om kjærligheten.

-  Jeg er ikke i noe forhold for tida, og jeg vet ikke helt hva jeg vil. Det forrige albumet handlet om det å bli dratt mellom å slå seg til ro og det å elske friheten. Jeg elsker friheten, men samtidig vil jeg ikke elske den for alltid. Jeg er 29 år og fortsatt ung. Men ikke for ung heller.

-  Hva ser du etter i et forhold?

-  Det er ting jeg liker ved jenter, men det vil jeg ikke si noe om i et intervju, for da vil noen begynne å oppføre seg på den måten.

NOEN DRØMMER IGJEN: Jeg gleder meg til kleskolleksjonen blir lansert neste år og jeg vil reise mer. Men ikke på turné. Jeg vil lage mer musikk, men jeg kan ikke se for meg at jeg kommer til å turnere mer, fortalte Andre 3000 FREDAG i Los Angeles.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!