Heyerdahl imøteses

LONDON (Dagbladet): Nytt bokår og 100000 nye, britiske bøker er det vi kan vente oss i år 2000.

Høyt på lista over de bøkene som britiske anmeldere imøteser med spenning er Thor Heyerdahls selvbiografi «In the Footsteps of Adam» (Little Brown i mars).

  • Våren preges av biografier og aktuelle politiske bøker. En av de første bøkene med skildringer fra Kosovo kom i fjor høst fra BBC-reporteren Fergal Keane i «Letters Home» (Penguin). Den er en gripende øyeblikksskildring fra kriger flere steder i 1998 og 1999. Flere Kosovo-bøker er på beddingen. Michael Ignatieff har skrevet: «Virtual War: Kosovo and Beyond» (Chatto), knyttet til en TV-serie, som kommer i februar. Han vil forsvare den vestlige bombingen av Kosovo og Serbia, mens en annen journalist, Tim Judah, gir ut boka «Kosovo: War and Revenge» på Yale i mars.
  • Det kommer nye biografier om noen av de verste tyrannene i vårt århundre. Nicholas Farrell har skrevet «Mussolini» (Weidenfeld & Nicholson i juli), «Franco» er skrevet av Gabrielle Ashford-Hodges (Weidenfeld februar) og «Lenin» av Robert Service i mars på Macmillan-forlaget.
  • De som liker politisk sladder, vil nok trolig glede seg over avdøde Alan Clarkes selvbiografi, bind II fra Weidenfelt forlag i mai. Den handler om tida 1973 til 1986, og selv om han var konservativ, var han aldri redd for å «henge ut» sine partifeller så vel som motstandere.
  • Det mangler ikke på nye romaner. Flere av de mest kjente skjønnlitterære forfatterne kommer med nye bøker. Mange venter med spenning på Kazuo Ishiguros «When We Were Orphans» (Faber). Han har skrevet en bok om en detektiv som reiser fra London til Shanghai for å etterforske sin fars og mors død. Han oppdager mange ukjente ting - boka er mysteriøs og spennende, sies det. Det var Ishiguro som skrev «Remains of the Day» som ble til en suksessfilm med Emma Thompson og sir Anthony Hopkins i 1993.
  • Doris Lessings nye bok er en fortsettelse på historien om Ben. Den kalles «Ben, in the Wood» og foreligger i juni. A.S. Byatts bok i år kalles «The Biographer's Tale» (Chatto), og Robert Harris kommer med «Creation» i oktober på Hutchinson.
  • Årets mest oppsiktsvekkende debutant er de konservatives skyggeinnenriksminister Ann Widdecombe som i april gir ut sin første roman «The Clematis Tree» (Weidenfeld and Nicholson). Hun følger andre konservative som har skrevet romaner i mange år, for eksempel lord Archer, Douglas Hurd og Edwina Currie. Om den sterkt religiøse og konservative Widdecombe kan konkurrere med sine partifeller gjenstår å se.