- Heyerdahl ville ikke likt filmen om Kon-Tiki

Thor Heyerdahl trodde på folkeopplysning og ville ikke likt at Kon-Tiki-ferden fremstilles som en vitenskapelig suksess, hevder professor som kjente Thor Heyerdahl godt. Men det avviser Heyerdahls sønn.

Los Angeles/Oslo (NTB-Tore Meek/Hege Pauline Hovig): - Ingenting av vitenskapelig verdi kom ut av Kon-Tiki-ferden. Det visste Thor Heyerdahl allerede på 80-tallet. Derfor burde det også nevnes på slutten av filmen, mener professor i arkeologi, Jo Anne Van Tilburg, ved University of California til NTB.

Thor Heyerdahl Jr. avviser uttalelsen fra Van Tilburg.

- At Van Tilburg er kritisk til min far er velkjent, de var faglig uenige. Det er ikke riktig det hun sier, at Kon Tiki-ekspedisjonen ikke hadde vitenskapelig verdi. Det er bare tøv, sier Heyerdahl Jr. til NTB

- Min far samarbeidet med manusforfatter Petter Skavlan om filmmanuskriptet, og han godkjente det. Jeg, som min fars sønn, vet at han ville vært veldig fornøyd med filmen, sier Heyerdahl Jr.

Kontroversielle teori Filmen om den spektakulære ekspedisjonen er solgt til 50 land og er nominert til Oscar. Førstkommende søndag kan den som første norske film vinne en Golden Globe.

Gjennom filmen får avdøde Thor Heyerdahl nytt publikum til sin kontroversielle teori om at Polynesia ble befolket fra Sør-Amerika. Men teorien har blitt møtt med mye kritikk og er i all hovedsak motbevist av både norske og internasjonale etnologer.

- Han så på seg selv som en viktig brikke i å bringe korrekt informasjon ut til folket. Derfor tror jeg ikke han ville likt at filmen antyder at teorien hans var riktig, for han skjønte at det ikke stemte allerede på 80-tallet, sier Van Tilburg til NTB.

Heyerdahl Jr. avviser påstanden om at faren gikk tilbake på sine vitenskapelige teorier.

- Kon Tiki-ekspedisjonen var beviselig en suksess. DNA-prøver som er tatt på Påskeøya og i Sør-Amerika beviser at det var kontakt mellom Polynesia og Sør-Amerika før europeerne kom dit.

Bekymret for ettermæle Van Tilburg sier hun er bekymret for Heyerdahls ettermæle blant folk som får sitt første møte med den norske eventyreren på kino.

- Selv om teorien var feil, reiste Kon-Tiki viktige spørsmål som engasjerte forskere over hele verden. Det var Heyerdahls evne til å engasjere og skape debatt som var hans viktigste egenskap, sier hun.

Første gang hun møtte den sjarmerende eventyreren, var på Påskeøya i 1984. Van Tilburg og en kollega hadde akkurat fullført sin doktorgrad om øyas historie som allerede da tok til orde for at teorien bak Kon-Tiki ekspedisjonen var feil.

Må med i epilogen Da Heyerdahl ankom øya omringet av pressefolk, tok han affære.

- Han ba fotografene om å ta bilde av «han og jentene». Vi ble umiddelbart nedgradert til hans jenter og vår forskning fikk ingen oppmerksomhet fra pressen, sier Van Tilburg lattermildt.

Til tross for en tøff start ble de to raskt gode venner. Van Tilburg besøkte blant annet den norske eventyreren da han bosatte seg på Tenerife.

- Arven etter Thor Heyerdahl må tas godt vare på og fakta må være korrekte. I respekt for Thor bør kinopublikummet få hele historien om Thors utrolige reise, sier Van Tilburg som håper oppdatert informasjon om Heyerdahls teori kan få plass i filmens epilog.

(©NTB)

FEIL VEI: Thor Heyerdahl trodde Polynesia ble befolket av sjøfarende folk fra det amerikanske kontinentet. Med DNA-teknikker vet vi i dag at stillehavsøyene ble befolket av kanofarende stammer som kom vestfra - fra Asia - men det gjøres det ikke noe poeng av i filmen om Kon-Tiki. Foto: Scanpix
Foto: Knut Falch / NTB scanpix
FEIL VEI: Thor Heyerdahl trodde Polynesia ble befolket av sjøfarende folk fra det amerikanske kontinentet. Med DNA-teknikker vet vi i dag at stillehavsøyene ble befolket av kanofarende stammer som kom vestfra - fra Asia - men det gjøres det ikke noe poeng av i filmen om Kon-Tiki. Foto: Scanpix Foto: Knut Falch / NTB scanpix Vis mer