«Hi hi hi, denne knappen da, hva gjør den?»

En februarlunsj i Pyongyang.

FARLIG SPILL: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, trykker på verdensledernes knapper. Foto: NTB Scanpix
FARLIG SPILL: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, trykker på verdensledernes knapper. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

«Hi hi hi, denne knappen da, hva gjør den?»

Kim Jong-un tørker seg rundt munnen med den trange smekken og legger en tykk, fettete pølsefinger på en rød plastbryter. Det knaker i tripptrappstolen.

En høyt dekorert general retter på den store, flate uniformshatten. En svetteperle triller nedover tinningen idet hans store leder fikler med den åpne stresskofferten.

«Da får alle bilistene i Pyongyang rødt lys samtidig, slik du instruerte.»

«Ha ha ha, jaaa. Supert. Best å være forberedt, være ute i god Juche-tid. Det sa alltid pappa. Hvordan går forberedelsene til mine planer for universets største aprilsnarr? 1. april er rett rundt hjørnet.»

«Vi holder tidsskjema. Knappen ved siden av avfyrer fyrverkeriet du bestilte. Det er også min plikt å minne deg på at ballistiske langdistansemissiler ikke anerkjennes som fyrverkeri andre steder i verden. Det kan komme sterke reak...»

«Stille, hund.»

Kim klapper entusiastisk med sammenklemte fingre. En liten bit bordstekt and treffer generalen på nesetippen. Han lar den ligge og stirrer i veggen.

«Herreguud. Dette er like gøy som når bestefar lekte sanksjonsleken med meg på sengekanten. Jeg gjettet feil én gang og ble sendt til Sveits, men sånn var det liksom på den tida, vettu, det ble konsekvenser.»

«Ja, min ledestjerne. Du er besluttsomheten selv, du også.»

Kim gliser og nikker ivrig, før han ser storøyd på kofferten. Han roterer den fram og tilbake på bordet foran seg.

«Inngraveringen på lokket er feil. Det må rettes opp.»

«Ja, min hellighet. Vi skal se på det umiddelbart, men husk på grammatikkreglene vi pratet om i går.»

«NEI, NEI, NEI. MOROBOKSEN ER I TO ORD», skriker Kim med øynene lukket. Han knytter nevene og slår i bordet. Generalen flytter blikket til vinduet og får et dratt uttrykk i ansiktet. En lang røykstripe kan skimtes i horisonten. Utenfor tutes det aggressivt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.