Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hiaasen-moro

Enda en fullkommen krimkomedie fra Hiaasen.

BOK: Dr. Charles «Chaz» Perrone inviterer kona Joey på luksuscruise, men i stedet for en romantisk tur dumper han henne over bord i den forventning at hun drukner. Joey overlever, og sammen med sin redningsmann gjør hun Chaz' liv til et helvete.

Jo da, ting er som forventet i Carl Hiaasens univers: Hans elskede solrike, korrupte og forurensede Florida.

Hiaasen har en agenda med sin litterære komedievirksomhet, han vil banke inn i alle sine lesere at staten Florida er et vanstyrt og ødelagt eksparadis, hvor et rikt og fascinerende dyreliv har måttet vike for profitt, profitt og profitt.

Han hater Disney og andre underholdningsgiganter, han hater alle statens politikere fra guvernør Jeb Bush og nedover, og han elsker eksentriske outsidere og det som måtte være igjen av ville dyr.

Det er vel nesten helligbrøde å påstå det, men Hiaasen har faktisk store likheter med guddommelige P.G. Wodehouse. Hiaasen har riktignok et rikt vokabular med f-ord som Wodehouse ville rødmet av, men i likhet med sin engelske forgjenger bygger Hiaasen opp historiene sine som nøye koreograferte ordballetter, hvor handlingen elegant danser framover mot en overlegen konklusjon. I tillegg er Hiaasen en moralist av dimensjoner, og for enkelte av de medvirkende er romanene rene vekkelsesmøter - det vi i utgangspunktet tror er håpløst korrupte sjeler opplever en slags renselse i løpet av handlingen og kommer ut som bedre mennesker. Andre «bad characters» får derimot som fortjent, noe som egentlig bare fryder oss.

I «Nakenbad» er Chaz en av disse «bad characters». Doktor-tittelen, som han med nød og neppe har klort til seg, er for en dårlig biologieksamen, og utdannelsen bruker han til å forfalske vannprøver for den rike farmeren Red Hammernut, som pøser fosfater og annen dritt ut i Everglades. Det er denne virksomheten Chaz tror Joey har avslørt, og derfor kaster han henne på havet.

Det ser ut som en ulykke, men ikke alle er overbevist. Blant dem er en annen flott Hiaasen-skapning, førstebetjent Karl Rolvaag - nordmann fra Minnesota, som sitter i solsteiken og drømmer om Midtvestens snøfonner.

Ellers møter vi blant andre Tool, en skadeskutt muskelbunt med lav omdreining i hodet, og Mick Stranahan, mannen som redder Joey fra havet og blir hennes allierte i oppgjøret med Chaz.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media